Koirat

1. rokotus 3 kk:n iässä: kolmois- tai nelosrokote, johon sisältyy penikkatauti-, parvo-, maksatulehdus- ja kennelyskärokote.

2. rokotus 4 kk:n iässä: kolmois- tai nelosrokotuksen vahvistus ja mahdollisesti rabiesrokotus. Rabies rokotteen voi antaa haluttaessa erikseen parin viikon päästä.

3. rokotus 1 vuoden kuluttua edellisistä  ja sen jälkeen 2-3 vuoden välein riippuen valmisteen voimassaolosta. Kennelyskää varten on rokotettava vuosittain.

Koirat kannattaa madottaa n. puolen vuoden välein. Suolinkaisiin ja hakamatoihin tehoavat lääkkeet riittävät yleensä kotikoirilla, metsästyskoirilla suositellaan metsästysaikaan myös heisimatoihin tehoavia matolääkkeitä.

Pentukoirat voi madottaa luovutuksen jälkeen n. viikkoa ennen rokotusta ja aikuisenakin madotus ennen rokotusta on suositeltavaa.

Koirille asennetaan tunnistussiru jo pentujen rekisteröinnin yhteydessä. Sirutuksen voi tehdä eläinlääkäri tai kennelliiton hyväksymä tunnistusmerkitsijä. Toimenpide on yhtä nopea kuin rokotus. Myös sekarotuiset koirat ja kissat voidaan siruttaa. Tunnistussiru tai tatuointi vaaditaan koiranäyttelyissä.

Kissat

1. rokotus 3 kk:n iässä: kolmoisrokote, jossa on kissaruttorokote ja 2 kissan hengitystievirusrokotetta (calici ja rinotrakeitti). Rokotukset voidaan aloittaa jo aiemmin, mutta silloin vaaditaan useampia rokotuskertoja.

2. rokotus 2-3 viikon jälkeen tehostetaan edellinen, jonka jälkeen vahvistukset vuoden välein. Pelkkää kissaruttoa varten vahvistus tarvitaan 3 vuoden välein.

Lisäksi on olemassa eri valmisteita, joissa on mukana myös chlamydia ja leukemiavirus.

Rabies-rokotus tarvittaessa samoin kuin koiralla, 4 kk iässä, 1 v. iässä ja 2-3 v. välein aikuisella.

Kissatkin kannattaa madottaa vähintään puolen vuoden välein, varsinkin ulkoilevat kissat. Kissoille on olemassa myös iholle laitettava lääke, joka on helppo annostella, jos suun kautta annostelu on vaikeaa. Uusi lääke tehoaa sekä suolinkaisiin että heisimatoihin (ei lapamato). Reseptillä tai eläinlääkäreiltä suoraan.