Korvalääkäri eksyksissä
Internetin ihmeellisessä maailmassa
Internet tarjoaa tietoa mutta se tarjoaa myös mahdollisuutta bisnekseen. Yrittäjiä ja tuotteita on moneen lähtöön. Internet tarjoaa suoran markkinointikanavan asiakkaille. Terveysvaikutteisia tuotteita markkinoidaan siinä kuin muitakin. Näyttöön perustuvan vaikuttavuuden perään ei useinkaan kysellä. Korvalääkärikin voi löytää Internetistä mielenkiintoisia tuotteita, jotka jollain tavoin sivuavat mainiota ja erikoislaatuista erikoisalaamme. Osa laitteista toimii varmasti ja on vakiinnuttanut asemansa mutta osa tuntuu puhtaalta huuhaalta. Minä en kykene niitä arvioimaan, jätän vastuun lukijalle ;)
Tämä kirjoitelma on tehty korvalääkärikollegoille. Muiden lukijoiden pitää suhtautua kirjoitelmaan varoen ja huomioiden, että juttuun liittyy myös huvittavia piirteitä. Sen antamat tiedot eivät välttämättä vastaa nykyisiä hoitokäsityksiämme. Osa tuotteista on taatusti asiallisia. Ensimmäisenä esitellään pari kotimaista tuotetta.
Kaamosmasennusta vastaan korvalamppujen avulla
Pimeään vuodenaikaan liittyy masennusoireita. Silmien kautta saadun kirkasvalohoidon tehosta mielialan hoidossa on selkeää näyttöä. Ajatellaan, että silmien kautta tieto valoisuudesta välittyisi näköhermoradasta riippumatta aivojen käpylisäkkeeseen, joka melatoniinijärjestelmän avulla vaikuttaisi niin unirytmiimme kuin mielialaammekin.
Oulun yliopiston tutkijaryhmä uskoo, että aivoissa on valovasteellisia osia, joita suoraan kallon läpi tuleva valo stimuloi. Korvakäytävän ja välikorvan attikuksessa luu on ohuinta ja tarjoaa siksi helpoimman tien valaista aivoja korviin vietyjen LED-valojen avulla. Yrityksen ja Oulun yliopiston yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa yhdeksän potilasta kymmenestä sai helpotusta masennusoireisiinsa käyttämällä laitetta kahdeksan minuuttia vuorokaudessa neljän viikon ajan. Tutkimus ei ollut kontrolloitu. Lisäselvityksiä mm. toiminnallista magneettikuvausta hyödyntäen on käynnistetty.
Laitteen hinta on 185 €. Sillä on kahden viikon palautusoikeus.
Korvatulehdusta nitistämään tai ainakin seuraamaan Otometrilla
http://www.otometri.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=53
Otometri - korvatulehdusmittari on akustisen reflektometrian ja internetin kautta toimivan neuroverkon yhdistelmä. Akustinen reflektometria toimii syöttämällä korvaan äänisignaalin, jonka takaisinheijastumista mitataan. Välikorvaerite tai painehäiriö muuttaa takaisin heijastuvan äänen ominaisuuksia ja näitä analysoimalla pyritään selvittämään korvan tilaa. Akustisessa reflektometriassa korvakäytävää ei tarvitse sulkea tiiviisti kuten tympanometriassa. Testi on tässä mielessä tympanometriaa helpommin toteutettavissa. Neuroverkko perustuu OYKS:an korvaklinikan aineistoon ja päivittyy ajan myötä tutkimustulosten lisääntyessä. Siinä Otometrin tuloksia verrataan kokeneen korvalääkärin kliiniseen arvioon. Otometrilaite antaa ns. indeksiluvun, jossa ylimmän neljänneksen taso 75 -100 on normaalikorvan vaihtelualuetta. Vastaavasti alimman neljänneksen taso 0 – 25 kertoo todennäköisestä tulehdustilanteesta korvassa.
Yritys myy laitteen mittausanturin ja neljän kuukauden rajoittamaton käyttöoikeuden n. 50 euron hintaan. Käyttäjä tarvitsee tietokoneen ja internetyhteyden. Mittaustulos lähetetään sähköisesti yrityksen palvelimelle, josta sitten tulee tietokoneelle mittaustulos ja arvio korvatulehduksen mahdollisuudesta. Myöhemmin voi halutessaan ostaa lisää lisenssiaikaa.
Kempeleläisyrityksen kotisivut ja niiden tarjoama tieto vaikuttaa asialliselta. Asiantuntijalääkärin yhteenveto korvatulehduksesta on hyvä. Laitteen markkinoinnissa korostetaan sitä, että lääkäri tekee diagnoosin ja laite antaa lisätietoa korvien tilasta. Vaikeaa on arvioida kuinka paljon huolta tai vastaanottokäyntejä kotiin hankittu Otometri sitten loppujen lopuksi vähentää. Korvalääkärin vastaanotolla saamme varautua analysoimaan laitteen tuottamia indeksilukuja.
Valoa nenään
Atooppisen ihon valohoidon merkitys on hyvin tunnistettu. Atooppisen yliherkkyysnuhan valohoito on huonommin tunnettu. Tämän laitteen mainossivuilta ei löydy viittauksia tieteellisiin tutkimuksiin mutta valohoidon merkitystä allergisen nuhan hoidossa on kyllä selvitelty. Neuman ja Finkenstein julkaisivat Ann Allergy Asthma Immunol. 1997 Apr;78(4):399-406 tutkimuksen, jonka mukaan runsaan neljän minuutin punavalohoito (660 nm) kolmasti vuorokaudessa vähensi allergisen nuhan oireita 72 %:lla potilaista. Nenäpolyyppeihin hoidolla ei ollut vaikutusta.
Cingi et al julkaisi samaa aihetta käsittelevän prospektiivisen kaksoissokkoutetun työn Ther Adv Resp Dis. 2010;4(4):209-213, jossa käytettiin UV-A (25 %), UV-B (5 %) ja näkyvää valoa (70 %) kroonisen ympärivuotisen yliherkkyysnuhan hoitoon. Tutkimuksen mukaan valohoito auttaa allergiseen nuhaan!
Jään uteliaana odottamaan käyttäjäystävällisempää sovellusta markkinoilta löytyvään allergisen nuhan kiinalaisversioon.
Kylmää nenään – tämäkin toimii
Kalifornialainen yritys markkinoi RhinoChill-laitetta. Ideana on saada aikaan
nenäkatetrien kautta aivoston jäähtyminen ja vähentää näin sydänpysähdyksen
aiheuttaman aivovaurion ennustetta. Jäähdytettyjen aivojen hapentarve on
pienempi. Jäähdytysvaikutus perustuu haihtuvaan nesteeseen. Laite on
kuljetettavissa esim. ensihoidon ambulanssissa ja sen käyttö voidaan aloittaa
heti elvytyksen alkaessa. Aivoston 34º C lämpötila saavutetaan järjestelmän
avulla kolme tuntia nopeammin kuin perinteisin keinoin. Tämä parantaa selkeästi
potilaiden ennustetta. Kentällä elvytetyistä ja nenän kautta jäähdytetyistä 37 %
selvisi ilman neurologisia vammoja. Ilman nenäjäähdytystä prosenttiluku oli 21
%.
Laitteen vaikuttavuus on osoitettu monikansallisessa randomisoidussa
tutkimuksessa Circulation 2010;122:729-736. Laite on laajalti käytössä myös
suomalaisissa ensihoitoyksiköissä
Kuumaa vettä nenään
Nenän takaosan verenvuoto voi olla hankalasti hoidettava tilanne. Tavallisin hoito on tamponaatio tai endoskooppiavusteisesti tehty vuotavien suonten koagulointi. Joskus tarvitaan leikkauksessa tehtyä suonirunkojen ligaatiota tai toimenpideradiologiaa. Vuotavan nenäkäytävän kuumavesihuuhtelu 50ºC vedellä keksittiin hoitomuodoksi jo yli sata vuotta sitten. Se on osoittautunut tehokkaaksi ja vähemmän kivuliaaksi ja lyhyemmän sairaalahoidon vaativaksi hoitomuodoksi kuin perushoitona käytettävä tamponaatio http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10367928 . Valmista helppokäyttöistä tuotetta tähän tarkoitukseen ei ole tarjolla.
Hyvä kuvaus toimenpiteestä löytyy täältä: http://www.abigo.se/doc/pdf/en/Epicat_eng.pdf
Lämpöä korvakäytävään
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2609661/pdf/jnma00475-0099.pdf
Vuonna 1976 esiteltiin Pennsylvanialaisen tri Seltzerin elektroninen korvanlämmitin Journal of the Medical Association lehdessä. Laitteen tarkoituksena on tuottaa korvakäytävään kaksi astetta tavallista korkeampi lämpötila. Laite ei häiritse kuulemista ja sitä voidaan käyttää tarpeen mukaan tuntikausia.
Indikaatioiksi mainitaan:
Lievä korvakäytävän tulehdus
Korvan kipu, olipa syy mikä tahansa
OME ja katarraalinen välikorvantulehdus
Krooninen välikorvantulehdus
Korvan lämpöhoidon vasta-aiheina on infektio ja siihen liittyvä tärykalvoperforaatio. Hämmästyksekseni en löytänyt tästä keksinnöstä modernia digitaalisesti säädettävää versiota Internetin kauppiailta. Onkohan niin, että hoitomuotoa ei pidetä tehokkaana? Liittyykö hoitoon haittavaikutuksia?
Kynttilä korvaan Huh!
http://www.globalherbalsupplies.com/earcandles/
Korvakynttilähoidon sanotaan olevan peräisin Pohjois-Amerikan Hopi-intiaaneilta. Hoidon kerrotaan auttavan tasapainohäiriöihin, runsaaseen korvavahaan, korvan soimiseen, migreeniin ja ylähengitysteiden infektioihin. Vaikuttavuuden väitetään osaltaan johtuvan kynttilän korvakäytävään aiheuttamasta alipaineesta. Hoidon kerrotaan parantavan hajuaistia ja rentouttavan.
Kynttilät valmistetaan puuvillakankaaseen impregnoidusta mehiläisvahasta, johon on uutettu yrttejä. Tällaisia voivat olla salvia, kuisma, kamomilla, piparminttu, eukalyptus jne. Putkimainen kynttilä on parikymmentä senttimetriä pitkä. Se asetetaan korvakäytävän suulle ja sytytetään kärjestään. Kynttilän palamisaika on kymmenkunta minuuttia. Hoitomuoto tuntuu miellyttävältä mutta sen vaikuttavuudesta ei ole näyttöä. Vuonna 2007 American Family Physician suositteli, että korvakynttilähoitoa pitäisi välttää. Kynttilän ei ole osoitettu luovan sille luvattua alipainetta eikä poistavan vahaa. Kynttilähoitoon liittyy tulipalon ja palovammojen vaara. Se on myös aiheuttanut tärykalvoperforaatioita.
Korvavahan kimppuun
http://www.apteekkishop.fi/Vanupuikko-100-kpl
Suomalaiset ovat tottuneet kamppailemaan korvavahaa vastaan tops-puikkojen avulla. Korvalääkärit eivät pidä tästä tavasta lainkaan. Vanupuikko on liian iso korvakäytävän puhdistamiseen ja hyvin usein se painaakin korvavahan syvemmälle, luisen korvakäytävän alueelle. Vuosien aikana jatkuva vanupuikkojen käyttö voi aiheuttaa työläästi puhdistettavan, koko korvakäytävän täyttävän vahatulpan muodostumisen. Vahan sekaan kulkeutuneet korvakäytävän suulta peräisin olevat karvat eivät tehtävää helpota. Vanupuikon käyttöön liittyy myös selkeä riski saada vamma tärykalvoon tai kuuloluihin. Näihin vanupuikkovammoihin jokainen korvakirurgi on törmännyt.
Jos evoluutio olisi katsonut korvakäytävän mekaanisen puhdistamisen olevan ihmiselle tarpeellista, se olisi kehittänyt pikkusormemme vanupuikkoa muistuttavaksi. Korvalääkärien lempitoteamus onkin, että korvakäytävään ei pitäisi työntää mitään kyynärpäätä pienempää. Tops-puikoille löytyy kyllä korvankin hoidossa käyttöä. Etenkin iän myötä korvalehden poimuihin alkaa kerääntyä ihon talirauhasten muodostamia eritekarstoja. Kostutetulla vanupuikolla nämä on helppo puhdistaa.
Joskus korvakäytävän suulle jää kiusallisen tuntuinen vahakarsta. Perinteinen suomalaistapa on poistaa se hiuspinnin rengasosalla. Afrikan maissa korvakäytävän puhdistajat tarjoavat palvelujaan kadulla. He poistavat karstan pienen hopeakauhan avulla. Kiinalaiset ovat kuitenkin etevämpiä. Markkinoilla on LED-valolla varustettuja korvakauhoja. Tarvittaessa instrumenttiin voidaan liittää pinsettikärkikin. Laitteen hinta on parin dollarin luokkaa. Huolellisuutta ja varovaisuutta tämänkin laitteen käyttö vaatii.
Markkinoilta löytyy jopa kuituoptiikalla varustettu korvanpuhdistin omakäyttöön.
http://www.buyinheaven.com/servlet/the-162958/Medline-Sterile-2-oz./Detail
Yleisin yleislääkärin käyttämä korvakäytävän puhdistusmenetelmä on korvan huuhtelu. Huuhteluun käytetään tavallisimmin kehonlämpöistä vettä. Huuhtelukärkeä ei saa tiukata korvakäytävän suulle jotta paine ei rikkoisi tärykalvoa. Jos korvassa on ilmastusputki tai reikä tärykalvossa, kotona ei huuhtelupuhdistusta pidä harrastaa.
Internetissä korvan huuhteluun tarjotaan tavallisimmin kuvan mukaista palloruiskua. Niiden hinnat vaihtelevat parista dollarista aina kuuteenkymmeneen dollariin! Jos on halua nettiostoksiin, on viisasta tehdä hintavertailua.
Muitakin korvan huuhteluun tarkoitettuja laitteita on markkinoilla. Suunnilleen sadan dollarin hinnalla voi hankkia koneellisen huuhteluruiskun, jota suositellaan korvien puhdistukseen. Se sopii valmistajan mukaan myös nenän ja nielurisojen kryptojen huuhtelupuhdistuksiin.
http://www.cardinal.com/us/en/distributedproducts/ASP/BX7200.asp?cat=surgerycenter
Korvahuuhteluruiskuun Luer-kannalla kiinnitettävä huuhtelukärki vaikutta hyvältä keksinnöltä. Se voisi hyvin sopia vaikkapa terveydenhoitajan korvahuuhteluihin. Huuhtelukärki estää paineen kohoamisen korvakäytävässä ja estää näin huuhtelupuhdistukseen liittyviä vaurioita.
Kuorsaamista vaimentamaan
Karhea kuorsaamisääni syntyy hengitysteiden ahtautuessa unen aikana. Tavallisimmin äänen synnyttää nielun pehmytkudosten tai kielen tyven värähtely. Se voi olla ongelma vuodekumppanille ja se voi kertoa terveysongelmasta, uniapneataudista. Noin puolet aikuisista kuorsaa ainakin satunnaisesti.
Kuorsaamiseen vaikuttaa nielun rakenteelliset tekijät. Alas ulottuva pehmeä suulaki, kookas uvula tai kookkaat nielurisat lisäävät taipumusta kuorsaamiseen. Pieni, retrusiivinen alaleuka ohjaa kieltä taaksepäin ja lisää kuorsaamistaipumusta. Ylipaino lisää nielun pehmytkudoksia ja on tärkeä syy kuorsaamisongelman taustalla. Alkoholi ja sedatiiviset lääkkeet pahentavat oiretta. Kuorsaamista pahentaa myös nenän toiminnanhäiriö.
Kuorsaamisen hoitoon on käytetty apneakiskoa, CPAP-laitetta, pehmeän suulaen implantteja, RFA-hoitoja ja erilaisia kirurgisia toimenpiteitä. Elämäntapaohjeina suositellaan painonpudotusta, kyljellä nukkumista, nenähengityksen toimimisesta huolehtimista ja alkoholin rajoittamista. Dingeridoo-soittimen sanotaan vahvistavan nielun lihaksia ja vähentää kuorsaamista (BMJ 2006). Internetin pohjaton varasto tarjoaa sekin helpotusta kiusalliseen vaivaan.
https://mysnoringsolutions.com/default015.aspx?aid=FAIBOGO&sub-id=main1&sid=&redirect=1
Runsaalla sadalla dollarilla voi hankkia venyvästä neopreenista valmistetun alaleukaa tukevan sidoksen. Se sulkee suun ja ohjaa nenähengitykseen. Sidos kiertää leuan alta pään ympäri. Kuorsaaminen liittyy usein suuhengitykseen. Laite voi olla huvittavan näköinen mutta eihän sitä näe pimeässä makuuhuoneessa ;)
Moni kuorsaa ainoastaan selällä maatessaan. Korvalääkäritkin ovat neuvoneet ompelemaan pyjaman selkään taskun, johon sitten sujautetaan tennis- tai golfpallo. Kymmenen dollarin hintaan löytyy nipsuttimella kiinnitettävä pallo niille, jotka eivät ole ompelutaitoisia http://www.stopsnoringball.com/products.htm . Hoitomuodon vaikuttavuudesta ei ole tietääkseni tehty hyviä tutkimuksia. Ihminen on sopeutuvainen otus, ja saattaa hyvinkin etsiä sellaisen pyjaman asennon, joka sallii selällä makaamisen pallosta huolimatta.
Vatsalla tai kyljellä nukkumiseen yritetään ohjata myös sopivien tyynyjen avulla. Ehkä nämäkin tuovat jollekin helpotusta? https://snorelesspillow.com/default001.aspx?aid=FAIP&sub-id=main1&sid=&redirect=1 Hinta kyllä vaikuttaa kovalta. Tyynyn sanotaan nostavan leuan irti rinnasta ja avaavan hengitystien. Lisävaikutuksena on päänsäryn ja hartiakivun lievittyminen.
Korvalääkärit eivät enää yksin hoida kuorsaamisongelmaisia potilaita. Hammaslääkärin sovittama apnoekisko on Suomessa ehkä liian vähän käytetty apuväline. Se on yön ajaksi hampaistoon kiinnitettävä muovikisko, joka avaa alaleukaa ja työntää sitä eteenpäin. Se estää kielen tyveä painumasta taaksepäin hengitystietä ahtauttamaan. Laitteesta on osoitettu olevan apua lievässä ja kohtalaisessa uniapneataudissa ja kuorsaamisongelmassa. Laitteen valmistamiseen tarvitaan muotti hampaistosta ja valmistuskustannukset ovat huomattavat. Joskus laitteen käyttöön liittyy sivuvaikutuksena leukanivelen seudun kipu, lisääntynyt syljeneritys ja hammasvaivat. Neljännes apnoekiskon käyttäjistä luopuu hoitomuodosta.
Internet tarjoaa halpoja vaihtoehtoja tähänkin tilanteeseen. Kuumassa vedessä pehmenevä muovikisko asettuu helposti paikalleen ja kovettuu ensikäsittelyn jälkeen apnoekiskoksi. Tämä voisi olla halpa keino testata, onko yksilöllisesti valmistettavasta kalliista apnoekiskosta odotettavissa hyötyä? http://www.nosnorezone.com/index.html sivustolta löytyy selkeät ohjeet laitteen sovittamiseksi. Kuvassa on kisko sellaisena kuin se toimitetaan ja kotona tehdyn sovittamisen jälkeen.
Kuorsaaja harvoin tuntee ilmiöstä pahoja ongelmia. Uniapnean mahdollisuus on kuitenkin syytä pitää mielessä. Silloin kun pelkkä kuorsaamisen aiheuttama melu on ongelmana, saattaa vuodekumppani hyötyä korvatulpista. http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/epages/KYA.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/KYA/Categories/Silmat_korvat_ja_nena/Korvatulpat
Kuorsaajille tarjotaan myös iltaisin nieluun suihkautettavaa sprayta. Valmistajia on useita. Näiden suihkeiden vaikutus perustuu liukastuttaviin öljyihin. Osa potilaista tuntuu näistäkin valmisteista saavan lievitystä vaivaansa. http://www.snoreeze.com/the-snoreeze-range/snoreeze-throat-spray
Aromaterapiankin väitetään auttavan kuorsaamisen ongelmaan.
Meiramin aromia levittävä purkki vuoteen vieressä tuo huoneeseen hengitystä helpottavia ja kuorsaamista vähentäviä tuoksuja. Tarvittaessa voidaan lisätehoa saada pyyhkäisemällä ainetta viiksiin. Kaikilla tosin sellaisia ei ole ;) http://www.aromasensations.com/marjoram.htm
Kun kuulo on huono
http://cheaphearingaids.co.cc/reviews-Acoustitone_MAX_Hearing_Aid_Single-B002TS8710.html
Suomalaiset ovat hienossa tilanteessa. Heidän ei tarvitse rahapulassaan etsiä Internetistä halpaa kuulokojetta. Niitä näyttää tarjoavan lukematon määrä Kaukoidän yrittäjiä. Kiireettömän hoidon ohjeistuksessa on määritetty selkeät kuulokojekriteerit. Kuulokoje ei maksa potilaalle kuin yhden vastaanottokäynnin hinnan. Verorahoista kustannetaan yksilöllisesti sovitettu ja laadukas, potilaan tarpeita vastaava koje potilaan käyttöön. Paristokulut jäävät kojeen käyttäjän rasitteeksi (ei lapsilla).
Tinnitus tuskastuttaa – löytyykö apua?
http://www.matari.fi/terapialaite.html
Tinnitus on mahdollisesti vieläkin huonosti ymmärretty ongelma ja siihen ei ole tarjolla selkeää kirurgista tai lääkkeellistä hoitoa. Tämä on varmaan syynä siihen, että Internet tarjoaa lukemattomia erilaisia terapiakeinoja, joista moni on taatusti puhdasta humpuukia. Niitä en tahdo tässä esitellä. Mieluummin esittelen hoitomuodon, joka saattaa hyvinkin tuoda helpotusta oireeseen.
Sound Oasis 650 ääniterapialaitteissa on tarjolla viisi erilaista äänikorttia, jotka tarjoavat mm. luontoääniä, sävellettyjä rentouttavia ääniä ja tinnitusterapiaan tarkoitettuja ääniä. Laitteessa on ajastettu herätys- ja sammutustoiminto. Siihen voidaan liittää tyynykaiuttimet ja kuulokkeet.
Äänenkäyttöä parantamaan
http://www.japantrendshop.com/beauty-voice-trainer-p-556.html
Beuty Voice Trainer lupaa 55 dollarin hinnalla auttaa kehittämään kauniin äänen. Esitteen mukaan erikoismuotoiltu suukappale ohjaa kielen asentoon, joka aukaisee äänikanavan ja vahvistaa näin ääntä. Se opastaa palleahengitykseen, joka on tärkeä laulajalle. Pakkauksen mukana tuleva äänirauta auttaa oikean äänenkorkeuden tavoittelemisessa. Japanissa tämän väitetään toimivan. En tiedä miten Suomessa.
20.12.2010
Kuusankoskella
Hannu Tapiovaara