A List of  Syndromes for ENT Doctors

Syndroomat

muistilista korvalääkärille

 

 

Eponyymeista on pyritty eroon mutta edelleen sellaisia esiintyy lääketieteessä paljon. Lääketiede ei ole ainoa tieteen laji, joka kunnioittaa ilmiön keksijää muistamalla tämän nimeä. Biologiassa, tähtitieteessä ja fysiikassakin vastaava ilmiö esiintyy. Newtonin laki, Arkhimedeen laki tai vaikkapa Pythagoraan kolmio ovat kaikille tuttuja. Eponyymien käytöllä monimutkainenkin ilmiö saadaan ilmaistua yhdellä sanalla mutta vastaavasti se rasittaa muistia. Angloamerikkalainen trendi tuntuu nyt olevan erilaisten kirjainyhdistelmien käyttöönotto (esim. LBBB, MI, SHL, MELAS). Joskus niidenkin muistaminen voi tuntua hankalalta varsinkin jos ne irroitetaan asiayhteydestään. Olen kerännyt listaan erilaisia syndroomia, joiden kanssa korvalääkäri saattaa joutua tekemisiin. Listaa voi käyttää vaikkapa kollegiaalisten tietokilpailujen järjestämiseen. Otan mielelläni vastaan täydennystä sähköpostin kautta hannu.tapiovaara@fimnet.fi .

 

 

Addisonin tauti

Anorexia, pahoinvointi,voimattomuus, vatsakivut, hypotensio, hypotermia, limakalvojen ja käsien poimujen pigmentaatio. Oireilun syynä on lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta.

 

Albright

l. osteodystrofia fibrosa. Ilmenee lapsuudessa. Tytöillä tavallisempi. Luuepämuodostumia ja patologisia murtumia. Hohkaluun ja fibroottisen kudoksen liikakasvu aiheuttaa usein huomattavaa kosmeettista haittaa. Ihon pigmentaatiota erityisesti pään ja kaulan alueella, Unilateraalista exoftalmusta, kuulon menetys, mentaalista retardaatiota.

 

Alezzandrinin syndrooma

Nuoruusvuosina toispuoleiset näköhäiriöt degeneratiiviseen retiniittiin liittyen. Myöhemmin ilmaantuu samalle puolelle kasvojen vitiligoa ja usein bilateraalinen sensorineuraalinen kuulovika.

 

Alport

Alkuun oireeton mutta jatkossa progressiivinen munuaisen vajaatoiminta, hematuria ja sensorineuraalinen kuulovika. Periytyminen X-linked ja sairaus yleensä miehillä vaikeampi kuin naisilla.

 

Alzheimerin syndrooma

Preseniili dementiaoireyhtymä.

 

Apert

Acrocefalia, hypoplastiset maxillat ja näihin liittyvä exoftalmus. Sormien ja varpaiden fuusioita l. syndactylismi. Mentaalinen retardaatio. Synnynnäinen stapesfiksaatio yleinen.

 

Arnoldin neuralgia

N. vaguksen aurikulaarisen haaran irritaatioon liittyvä oireilu. Korvan käsittely tai ärsykkeet aiheuttavat yskää, johon liittyy suboccipitaalista kipua, joka saattaa säteillä niskaan ja hartiaan. Korvalehden neuralgia saattaa liittyä oireeseen.

 

Ascher

Synnynnäinen huulien ja silmäluomien ödeema

 

Avellin syndroma

Foramen jugularen alapuolella olevan leesion aiheuttama X ja XI aivohermon paralyysi.

 

Barsony-Polgar-Teschendorff

Esofaguksen segmentaarinen kouristus ja dysfagia.

 

 

Barretin haavauma

Krooninen peptinen haavauma distaalisessa ruokatorvessa. Columnar metaplasia. Tähän haavaumatyyppiin liittyy malignisoitumisen riski

 

 

Basedowin tauti

Kilpirauhasen liikatoiminta, struma, exoftalmus. Autoimmuunitauti, jossa esiintyy thyreotropiinireseptoreita stimuloivia kilpirauhasvasta-aineita. Synonyymi Grave.

 

Behcet

Tavallisin nuorilla miehillä. Ensioireena usein iriitti. Conjunctivitis, keratitis ja retinan verenpurkaumat. Uusiutuva suun limakalvojen ja sukuelinten alueen haavaumat. Kuumeilua, nivelkipuja ja myöhemmin neurologisia oireita.

 

Bellin pareesi

Äkillinen perifeerinen kasvohermonhalvaus.

 

Boerhaaven

Voimakkaaseen oksentamiseen liittyvä ruokatorven laseraatio johon liittyy pneumomediastinum, pneumothorax, hydrothorax tai subkutaaninemfyseema.

 

Bonnier

Vestibulaarihermon lateraalisen tumakkeen (Deiterin) vaskulaarinen tai neoplastinen lesio aiheuttaa uneliaisuutta, raajojen heikkoutta, trigeminusneuralgiaa ja silmien liikehäiriöitä. Kuulovika ja huimaus usein mukana oirekuvassa.

 

Bourneville

Ihon adenoma sebaceum, henkinen jälkeenjääneisyys ja epilepsia muodostavat oiretriadin. Nenänpielessä sijaitsevat adenoma sebaceumit ovat histologialtaan angiofibroomia.

 

Brissaud-Marie

Hysteerisellä pohjalla syntyvä glossolabiaalinen hemispasmi.

 

Brissaud-Sicard

Unilateraalinen kasvospasmi ja siihen liittyvä vastakkaisen puolen raajojen paralyysi, joka johtuu ponsin irritatiivisesta muutoksesta.

 

Burkittin lymfooma

High grade non-Hodgkinin lymfooma, jolla on yhteys Epstein-Barr virukseen ja joka esiintyy endeemisenä afrikassa nimenomaan lapsilla. Burkittin lymfooma esiintyy leukojen alueen tuumorina 50%:ssa potilaista. Sylkirauhasten, kaulan alueen tai abdomenin imusolmukkeet tavalliset.

 

CATCH 22     eli     22q11.2 deletion syndrome

Syndrooman uusi nimi 22q11.2 deletion syndrome kertoo oireyhtymän etiologiasta. Vanhempi nimi on lyhennelmä sanoista Cardiac Abnormality, Abnormal faces, T cell defict/Thymus hypoplasia, Cleft palate, Hypocalcemia. Eponyymi on DiGeorge syndrooma.

 

Charlinin neuralgia

Keskikasvoalueen toispuoleinen kiputila. Kipualue silmän sisänurkassa, silmäkuopassa ja nenänselässä. Etiologiana katsotaan olevan trigeminuksen ensimmäisen haaran nervus nasociliariksen ärsytyksestä.

 

Christmas

Factori IX:n puutos, X-kromosomiin liittyvä perinnöllinen vuotohäiriö.

 

Cogan

Tavallisin nuorilla aikuisilla. Ensioireena congestiivinen,hemorrhaginen conjunctiviitti. Nopeasti kehittyy kuurous. Tilaan liittyy hydrops cochlear ductissa ja sacculuksessa.

 

Collet-Sicard

Foramen jugularen yläpuolella olevan leesion aiheuttama aivohermojen IX, X, XI ja XII toiminnan häiriö.

 

Costen

Temporomandibulaarisen nivelen tai lihasten kiputila. Oireeseen voi liittyä tinnitusta, huimausta ja korvakipua.

 

Creutzfeldt-Jakob

Raajojen spastista heikkoutta, jäykkyyttä. Kuolemaan johtava prionitauti.

 

Crohn

Tulehduksellinen suolistosairaus, joka voi esiintyä myös suun limakalvolla. Tyypillisin esiintymispaikka terminaalisessa ileuksessa.

 

Crouzo

Ennenaikainen kallon luusuturoiden sulkeutuminen, joka johtaa kohonneeseen aivopaineeseen. Exoftalmus, kohtalainen kuulonlasku, näköhäiriöt, hypertelorismi, hypoplastinen maxilla. Kuulonlaskun taustalla voi olla stapesfixatio, atresia tai sensorineuraalista kuulonlaskua aiheuttava poikkeava meatus acusticus internan kapeus.

 

Cushing

Lisämunuaisen cortisolia erittävän tuumorin aiheuttama. Kuukasvoisuus, buffaloniska, keskivartalolihavuus, striat, hypertensio, hirsutismi.

 

Darier-White

Suun ja nielun limakalvon vaaleita jyväsmäisiä leesioita. Myös iholla voi näkyä samantapaisia keratoottisia papuloita. Benigni muutos.

 

de Quervain thyreoiditis

Subakuutti virusthyreoiditis, johon liittyy vaihtelu hypertyreoosista hypotyreoosin kautta normaaliin. Jättisoluthyreoidiitti, joka kestää viikkoja ja aiheuttaa myös kilpirauhasen aristusta..

 

di George

Kongenitaalinen lisäkilpirauhasen ja thymuksen puuttuminen. Johtaa varhaislapsuudessa vaikeaan infektio-ongelmaan, mukana usein malformaatioita kasvoissa, suulaessa ja sydämessä..

 

Down

Trisomia 21

 

Duane

Synnynnäinen molemminpuolinen facialispareesi (?). Joskus tähän liitty nielemisvaikeuksia ja muiden aivohermojen toimintahäiriöitä tai olko- ja välikorvan anomalioita

 

Ewingin tuumori

Mandibulan harvinainen endoteliaalinen myelooma, joka esiintyy nuorilla. Johtaa usein neuralgiaoireeseen ja alahuulen parestesiaan. Leesioita muihinkin luihin ilmaantuu nopeasti ja ennuste on huono.

 

Freyn oireyhtymä

Auriculotemporaalinen syndrooma. Paikallinen posken punoitus ja hikoilu ruokailun yhteydessä. Oire ilmaantuu usein parotiskirurgian jälkeen.

 

Foix

Cavernous sinus alueen kiousyndrooma. Oftalmoplegia ( aivohermot III, IV ja VI), trigeminuksen keskihaaran alueen kipu.

 

Fordyce

Tarkoittaa pieniä kellertäviä limakalvopapuloita posken limakalvolla. Kyse on ektooppisista sebaceous rauhasista ja niitä esiintyy 75%:lla vanhuksista. Eivät vaadi toimenpiteitä.

 

Foster-Kennedy

Otsalohkotuumorin aiheuttama oirekuva, johon kuuluu anosmia, sokeus, samanpuolinen optic atrofia ja toispuoleinen papillödeema.

 

Friedreich

Epilepsia, ataxia, lihasdystrofia ja sensorineuraalinen kuulovika. Perinnöllinen sairaus.

 

Goldenhar

l. auriculovertebraalinen syndrooma. Konduktiivinen kuulovika atresiaan liittyen, diplopiaa, coloboma, antimongoloid silmärako, ptoosi ja toispuoleinen kasvojen hypoplasia, suulaen poikkeavuutta. Nikamien poikkeavuutta. Harvoin henkistä jälkeenjääneisyyttä.

 

Gradenigo

Osteomyeliitti os petrosuksessa ja tähän liittyvä abducenspareesi. joskus häiriötä myös aivohermoissa II, IV, V ja VII. Tyypillinen trias: korvan märkävuoto, abducenspareesi ja trigeminuksen antama syväkipuoire.

 

Grave

Autoimmuuni hyperthyreoidismi. Vrt. Basedow.

 

Gray

Kloramfenikolin aiheuttama toksinen tila pienellä lapsella.

 

Hand-Schüller-Christian

Alkuaan kuvattu kallolesioiden, exoftalmuksen ja diabetes insipiduksen triadina. Nyttemmin tarkoittaa histiosytoosis X:n kroonista, disseminoitua muotoa. Lymfadenopathiaa, ja luuston lyyttisiä pesäkkeitä. Tavallisesti ilmaantuu lapsuudessa tai nuoruudessa korvaoirein. Eosinofiilisen granulooman maligni muoto.

 

Hashimoto thyreoiditis

Autoimmuunithyreoidiitti, jolle on ominaista kilpirauhasen imusolukertymät, rauhasen suureneminen ja hidas tuhoutuminen.

 

Heerfordt

Febris uveoparotidea. Muutaman päivän aikana kehittyvä parotisrauhasten ja kyynelrauhasten sairastuminen, kuumeilu. Tautikuvassa usein mukana uveiitti ja joskus aivohermojen pareeseja. Yhteys sarcoidoosiin..

 

Hodgkin

Lymfogranulomatosis maligna. Yli 60%:ssa ensioireena on imusolmukepaketti kaulalla. Pääasiassa imusolmukkeissa ja pernassa esiintyvä lymfooma, jossa esiintyy imusoluja, monosyytteja, plasmasoluja, eosinofiileja, fibroblasteja ja Reed-Sternbergin soluja.

 

Horner

Cervikaalisen sympaattisen järjestelmän paralyysi. Löydöksenä mioosi, ptoosi ja mahdolliset hikoiluhäiriöt kasvojen alueella.

 

Hortonin neuralgia

Yleensä toispuoleinen kova särky silmän seudussa, otsalla ja ohimossa. Kipukohtaukseen liittyy kyyneleritystä, vetistä nenävuotoa ja toispuoleista kasvojen hikoilua. Potilas herää usein nukahtamisen jälkeen erittäin kovaan kipuun. Kyseessä katsotaan olevan migreenin muoto.

 

Hutchinson

Synnynnäisen syfiliksen aiheuttamat hammasmuutokset, kuurous ja keratitis.

 

Jackson eli Hughlings-Jackson

X, XI ja XII aivohermon paralyysin aiheuttama toispuoleinen pehmeän suulaen, larynxin ja sternocleidomastoideuksen sekä trapeziuksen halvaus. Taustalla useimmiten vaskulaarinen leesio foramen jugularen tason yläpuolella.

 

 

Jacod

Toispuoleinen trigeminusneuralgia (alkuun kahden ylimmän haaran alue), unilateraalinen amaurosis, ja totaalinen oftalmoplegia. Myöhemmin oirekuvaan tulee mukaan johtotyypin kuulovika ja suulaen paralyysi. Oireilun taustalla on malignoma keskikuopassa lähellä sinus cavernosusta ja laajeten foramen rotundumin ja ovalen sekä optic foramenin alueelle.

 

Jervell-Lange-Nielson

Resessiivisesti periytyvä cardioauditorinen oireyhtymä. EKG:ssa pidentynyt QT-aika ja audiologisena löydöksenä kuurous. Mesodermaalista alkuperää oleva kuulovika.

 

Kallmanin syndrooma

Anosmia ja enukoidismi. Voi esiintyä kummallakin sukupuolella.

 

Kaposin sarkooma

Idiopaattinen hemorraginen sarkooma johon liittyy ihon ja limakalvojen kyhmyt ja haavaumat. Yhteydessä AIDSiin.

 

Kartagener

Krooninen sinuiitti, bronchiitti ja situs inversus. Autosomaalisesti resessiivisesti periytyvä sairaus, johon liittyy limakalvojen immotile cilia syndrooma.

 

Kawasaki

Mukokutaaninen imusolmukeoireyhtymä, joka esiintyy etenkin pikkulapsilla. Tyypillistä kuumeilu, silmien ja suun limakalvoärsytys, kaulan imusolmukkeiden suureneminen ja verisuonitulehdukset. Saattaa johtaa sepelvaltimotapahtumaan. Käsissä ja jalkaterissä esiintyy usein punottavaa ihottumaa.

 

Klippel-Feil

Lyhyt, siipiniska, niskan hiuslinja alhaalla, cervicothorakaalisten nikamien synostoosia ja voimakas synnynnäinen kuulonlasku.

 

LeFort

Keskikasvoalueen murtumien luokittelu I-III

 

Lemierre

Vena Jugularis internan septinen tromboflebiitti. Klassisesti tonsilliitin komplikaatio mutta voi myös liittyä kaulan alueen abscessiin.

 

Lermoyez

30-40 vuotias potilas. Tinnitus ja kuulonlasku ensioireena. Vähenevät vähitellen kun oireisiin tulee mukaan huimaus. Syndroomaa edeltää usein allerginen manifestaatio, erityisesti urticaria. Ennuste parempi kuin Menierin taudissa koska kuulovauriota ei jää.

 

Letterer-Siwe

Alle kolmevuotiaan sairaus. Luun tuhoutumista, lymfadenopatia, hepatosplenomegalia, otiitti, pään maculopapulaariset leesiot. Histiosytosis-X:n akuutti yleistynyt muoto. Eosinofiilisen granulooman maligni muoto.

 

Loeffler

Keuhkojen eosinofiiliset infiltraatit.

 

Ludwigin angiina

Usein hammasperäinen stafylokokin, streptokokkien ja Vinscentin organismien aiheuttama suun pohjasta kaulalle M. mylohyoideuksen läpi leviävä infektio. Incisioerite on lähes seroosin näköistä, haisevaa ja kudos muistuttaa suolalihaa ilman verenvuotoa.

 

Lyell

Alkaa usein eryteemana suun ympärillä mutta jatkuu tunneissa vartalon alueelle isojen rakkuloiden muodostumisena. Etiologiana aikuisilla lääkereaktio ja lapsilla staf.aureus infektio. Vaihtelee lievästä aina sokkiin johtavaan tautikuvaan.

 

Lyme

Puutiaisen levittämän borrellioosin aiheuttama oireyhtymä neuro-otologisine ja niveloireineen. Ensioireena usein ihon laajeneva erythema migrans.

         

Mallory-Weiss

Oksentamisen jälkeiset pitkittäiset ruokatorven alaosan mucosan ja submucosan repeämät. Hematemeesi, meleena.

 

Marie

Aikuisiän acromegalia, joka liittyy aivolisäkkeen etulohkon kasvuhormonin liikaeritykseen.

 

Melkersson-Rosenthal

Alku tavallisesti lapsuudessa tai nuoruudessa. Oireena toistuvat kasvojen alueen turvotukset, toistuvat perifeeriset kasvohermohalvaukset ja uurrekieli.

 

Mendelson

Aspiraatiopneumonia

 

Ménière

Toispuoleinen sensorineuraalinen, fluktuoiva kuulonlasku, joka alkuun koskee vain bassopäätä. Painon tunne korvalla, tinnitus ja voimakkaat kiertohuimauskohtaukset, joihin liittyy pahoivointi ja oksentelu. Vähitellen kuulonlasku progredioi. Endolymfan hydrops.

 

Meretoja

Amyloidoositauti, johon liittyy silmänpohjan muutokset ja kasvojen elastiteetin muutokset, luppasilmät. Sekretooriotiitti ja sisäkorvavauriot mahdollisia. Ainoa syndrooma, jolla on suomalainen nimi?

 

Mikulicz

Symmetrinen, kivuton ja kiinteä kyynel- ja sylkirauhasten suurentuminen. Johtaa suun kuivuuteen ja alentuneeseen kyyneleritykseen. Taustalla katsotaan olevan ensisijaisesti sylkirauhasten sarkoidoosi mutta muitakin etiologisia tekijöitä ilmeisesti on. Toisten lähteiden mukaan Mikuliczin tauti on useimmiten toispuoleinen benigni lymfoepiteliaalinen tauti ja solidi adenolymfooma.

 

Mikuliczin aftat

eli Zahorskyn syndrooma

Tavalliset suun aftat, joiden etiologia on avoin, osittain liitetty Coxsackie A virukseen.

 

Möbius

Usein yhteydessä toisen kiduskaaren kehityshäiriöön. Aivohermo VII:n tumakkeen aplasia tyi hypoplasia. Mukana voi olla muitakin aivohermojen toimintahäiriöitä.

 

Paget

Osteitis deformans. Luukudoksessa esiintyy läiskäisen resorption ja korjaavan luutumisen alueita, jotka johtavat luun epämuodostumaan ja murtumiin.

 

Pancoast

Keuhon apexin tuumori. Tähän liittyy usein Hornerin syndrooma ja lihasatrofia olkapäässä, käsivarressa ja kädessä.

 

Parinaud

Conjunctivitis, johon liittyy cervicaalinen lymfadenopathia ja parotisturvotus. Syynä voi olla mm. tularemia, cat-schratch fever, tbc, sarcoidosis jne.

 

Pendred

Synnynnäinen sensorineuraalinen kuulovika. Struma ilmaantuu lapsuusvuosina.

 

Peutz-Jegher

Huulilla ja suun limakalvoilla syntymästä lähtien tummia ”pisamia”. Nuoruusiässä ilmaantuu adenomatoottisia polyyppeja ileumiiin ja jejunumiin. Nämä voivat johtaa verenvuotoihin ja erityisesti mahan ja pohjukaissuolen alueella malignisoitua.

 

Pickwick

Lihavuuteen liittyvä krooninen hypoxemia. Yöaikaiset hengityskatkokset, sydämen oikean puolen insufficienssi, päiväaikaiset torkahdukset. Vaikea-asteinen uniapneaoireyhtymä.

 

Pierre Robin

Mikrognathia, suulakihalkio, glossoptosis (kieli syvällä nielussa) ja hengitysvaikeudet näihin liittyen varhaislapsuudessa.

 

Plaut-Vincentin tonsilliitti

Trench mouth, tavallisesti tulehdus vain toisessa risassa. Tyypillisesti harmaa haavauma, jonka ympäristö punottaa vahvasti. Aiheuttajat Borrelia vincenti ja Bacillus fusiforme.

 

Plummer-Vinson

Dysfagia, anemia, glossiitti, splenomegalia ja atrofinen gastriitti. Raudanpuuteanemia usein mukana taudinkuvassa.

 

Racine

Yhden tai useamman sylkirauhasen suureneminen 4-5 päivää ennen menstruaatiota ja palautuminen normaaliksi sen jälkeen.

 

Ramsay-Hunt

Herpes zoster oticus. Herpesrakkulat korvakäytävässä ja conchakuopassa, perifeerinen facialispareesi. Joskus oirekuvaan liittyy VIII aivohermon affisioitumiseen liittyvä kuulonlasku ja huimaus. Kipu korvassa.

 

Reichert

Pistävät kipukohtaukset korvakäytävässä. Niihin liittyy myös kipuja kasvojen ja takaraivon alueella. Etiologiaksi arveltu Jacobsonin hermon ärsytystä.

 

Reinken ödeema

Äänihuulen limakalvon laaja-alainen polypoottinen degeneraatio, joka liittyy tupakointiin.

 

Rendu-Osler-Weber

Familiaalinen hemorrhaginen teleangiectasia.

 

Riedel

Idiopaattinen thyreoidiitti, joka johtaa kilpirauhasen fibrotisoitumiseen.

 

Schmidt

Välittömästi foramen jugularen alla oleva aivohermojen XI ja X vaurio.

 

Sjögren

Keratoconjunctivitis sicca, xerostomia, parotisturvotukset. Lisääntynyt B-solu lymfoomariski.

 

Sluder

Ajottain toistuvat nenän, silmän ja poskipään kivut. Kipuun liittyy nenä-ärsytysoireits, limakalvon turpeutta, eritteen lisääntymistä ja aivastuskohtauksia. Syyksi epäillään sfenopalatinaaliganglion ärsytystä ja kivun saa pois puuduttamalla nenän takaosa foramen pterygopalatinan seudusta. Diffinä symptomaattinen Sluderin neuralgia, jonka syynä voi olla nenän takaosan septumdeformiteetti.

 

Stevens-Johnson

Erythema multiforme exudativum. Vesicobulloosit lesiot iholla ja ainakin kahdella limakalvoalueella. Usein lääkereaktioon tai ehkä virusinfektioon liittyvä. Syy tuntematon.

 

Strauss-Churg (-Zak)

Pienten ja keskisuurten arterioiden vaskuliitti. Astmaoireilua, toistuvia ihon lesioita, kroonista sinuiittia ja nenäpolypoosia. p-ANCA vasta-aineet koholla.

 

Sturge-Weber

Toispuoleinen portviinin värinen läikkä trigeminushaaran alueella. Myös aivoston alueella hemangioomaa, johon liittyy fokaalista epilepsiaa.

 

Tapia

Aivohermojen X, XI ja XII vaurion aiheuttama oirekuva.

 

Tornwaldt

Takaraivopäänsärky ja liman kertyminen nenänieluun nasopharyngeaalisen bursan kroonisen infektion seurauksena.

 

Treacher-Collins

Franceschett eli dysostosis mandibulofacialis. Silmien antimongoloidiluomet, mandibulan hypoplasiaa ja usein korvalehden ja korvakäytävän kehityshäiriöitä. Zygoma hypoplastinen.

 

Trotter

Nenänielun tuumori, joka kasvaa tuba Eustachia seuraten aiheuttaa sekretooriotiitin ja myöhemmin trigeminushermon III-haaran kivun, myöhemmin tuntopuutoksen ja trismuksen.

 

Urbach-Wiethe

Ihon ja limakalvon hyalinoosi. Harvinainen autosomaalisesti resessiivisesti periytyvä häiriö. Alkaa lapsuudessa. Hyaliini ja rasvamateriaalia kertyy huuliin, kieleen, uvulaan ja larynxiin. Kieli muuttuu puumaiseksi, äänihuulet paksuuntuvat.

 

Usher

Lapsuudessa ilmaantuu kuulonlasku ja puheen kehityksen viivästyminen. Muutamaa vuotta myöhemmin ilmaantuu näköhäiriöitä retinitis pigmentosaan liittyen. Näkö heikkenee sokeuteen asti, kuulon huononeminen ei johda useinkaan kuurouteen asti.

 

Vail

Vidianin hermon kiputila. Usein yöaikaan tuleva kipu nenässä, keskikasvoissa, silmissä ja hartioissa.

 

Van der Hoeven

Osteogenesis imperfekta. Sinertävät sklerat, hauraan luun multippelit murtumat, otosclerosis

 

Vernet

IX, X ja XI aivohermojen toimintahäiriö jugular foramenin alueen tuumorin tai traumaattisen lesion seurauksena.

 

Villaret

Posteriorisen retroparotisalueen tuumorin aiheuttama toimintahäiriö aivohermoissa IX, X, XI ja XII sekä sympaattisen ketjun häiriö.

 

von Reklinghausen I

Nuoruudessa ilmaantuvat cafe au lait läikät ja  neurinoomat, jotka saavat alkunsa Schwannin soluista hermotupessa. Oireilu riippuu neurinoomien sijainnista. VII aivohermon neurinooma aiheuttaa kuulo-tasapaino-oireilua.

 

von Willebrand

Autosomaalisesti periytyvä verenvuototauti. Hyytymistekijä VIII:n toimintahäiriö. Onko tässä toinen suomalaisnimi?

 

Waardenburgin syndrooma

Sensorineuraalinen autosomaalisesti dominantisti periytyvä kuulovika.

Silmän canthusten dystopia, korkea nenän selkä, kulmakaaret yhtyvät keskiviivassa, toisen tai kummankin silmän iiriksen värihäiriö, otsan vaalea hiuskiehkura. Autosomaalisesti dominantisti periytyvä.

 

Wallenberg

Posterior inferior cerebellar arteryn tukoksen aiheuttama oireyhtymä. Ipsilateraalinen enoftalmos, ptoosi, corneaheijasteen häviäminen, mioosi, pehmeän suulaen ja kurkunpään ipsilateraalinen paralyysi. Huimaus, pahoivointi, nystagmus ja dysfagia. Dissosioitunut ipsilateraalinen kasvojen kipu- ja lämpötuntohäiriö ja kontralateraalinen vartalon alueella.

 

Wegener

Pienten suonten vaskuliitti, johon liittyy keskiviivan alueen (nenän limakalvot) ulseraatiot, keuhkoinfiltraatiot ja glomerulonefriitti. Nenäoireena on nuha ja krooninen sinuiitti mutta ei polypoosi. c-ANCA vasta-aineet koholla.

 

Weisenburg

Glossofaryngeaalihermon neuralgia.  Kipu alkaa tonsilla-alueelta ja leviää kielen tyveen ja korvaan päin. Etiologiana tuumori tai tulehduksellinen prosessi.

 

Zenkerin divertikkeli

Divertikkeli, joka syntyy cricofryngeuslihaksen yläpuolelle Killianin kolmioon.

 Takaisin

 

Kuusankoskella 15.9.2003

Hannu Tapiovaara

 

Lähteet:

Sergio Magalini: Dictionary of Medical Syndromes 1971

Tauno Palva (toim) Korva-, nenä- ja kurkkutaudit 1979

Gerald M. English Otolaryngology a Textbook

http://ibis-birthdefects.org/start/drophealth.htm

http://www.thedoctorslounge.net/studlounge/downdirty/syndromes.htm