Home

Arvio hankkeen vaikutuksista luonnonsuhteisiin ja vesiluontoon

Vuotoksen altaan rakentaminen ei ratkaisevalla tavalla heikennä allasalueella esiintyvien uhanalaisten elinympäristöjen ja niistä riippuvaisten uhanalaisten eliölajien suojelun tasoa. Natura 2000 -päätöksellä on varmistettu, että eri luontotyyppien ja lajien, mukaan luettuna sekä pesivät että muuttavat lintulajit, suotuisa suojelutaso säilyy.

Ylä-Kemijoen patoaminen ja Vuotoksen altaan rakentaminen muuttavat Ylä-Kemijoen - Kemijärven alueen ja alapuolisen vesistön vesiluontoa ja sen toimintaa kuten edellä on selostettu. Vaikutukset ovat sinänsä huomattavia, ja ne ulottuvat laajalle alueelle. Alapuolisen vesistön osalta vaikutukset ovat kuitenkin pääosin vaimenevia. Hankkeella on jossain määrin myös hyödyllisiä vaikutuksia.

Edellä esitetyn perusteella ja ottaen toisaalta huomioon luvan saajalle määrättävät toimenpiteet vahinkojen ja haittojen vähentämiseksi, vesioikeus katsoo, että hankkeesta ei aiheudu niin laajoja ja vahingollisia muutoksia ympäristön luonnonsuhteissa tai vesiluonnossa ja sen toiminnassa, että lupa niiden vuoksi voitaisiin evätä.

Direktiivien ja kansainvälisten sopimusten merkityksestä

Ympäristöministeriö on muistutuksessaan katsonut, että edellä sanotuilla luonto- ja lintudirektiiveillä on ns. välitön vaikutus. Vesioikeuden suullisessa käsittelyssä ministeriö on tosin katsonut, että viranomaisten on päätöksenteossaan tulkittava Euroopan yhteisöjen antamia direktiivejä suhteessa kansalliseen lainsäädäntöön siten, että yhteisöoikeus toteutuu tehokkaasti. Ministeriön on siten katsottava luopuneen väitteestään ainakin ns. välittömän vaikutuksen osalta.

Mitä tulee kysymykseen siitä, onko ja millä tavoin em. direktiivit otettava huomioon tätä asiaa ratkaistaessa eli onko niillä joko ns. välitön eli suora tai tulkintavaikutus, vesioikeus katsoo, että direktiivit, ei myöskään lintudirektiivi, eivät takaa yksityisille oikeuksia eivätkä ne edes ns. erityissuojeluvelvoitteiden osalta ole niin selviä, ehdottomia ja täsmällisiä, että ne voisivat synnyttää välittömän vaikutuksen. Ottaen huomioon edellä direktiiveistä ja Natura 2000 -verkostosta sekä vesilain 2 luvun 5 §:n ehdottomasta luvanmyöntämisesteestä nimenomaan luonnonolojen osalta lausutun vesioikeus katsoo, että luvan myöntäminen ja hankkeen toteuttaminen eivät vaaranna direktiivien, Rion biodiversiteettisopimuksen tai muiden Suomea velvoittavien kansainvälisten ympäristö- tai luonnonsuojelusopimusten tavoitteita ja niiden toteuttamista.

Vaikutukset paikkakunnan asutus- ja elinkeino-oloihin

Hankkeen johdosta joutuu kaksi henkilöä muuttamaan asunnostaan. Yksi pysyvästi asuttu talo jää veden alle. Kun ko. asuinrakennus korvataan puolitoistakertaisena maapohjineen, voivat asianosaiset hankkia vastaavantasoisen asunnon tilalle. Hanke ei siten huononna paikkakunnan asutusoloja.

Vuotoksen alue ihmisen elinympäristönä muuttuu altaan rakentamisen seurauksena. Maa-, metsä- ja porotalous käy allasalueella mahdottomaksi. Alueen nykyiset käyttömahdollisuudet kaventuvat, mutta kalastus, veneily ja vesilintujen metsästys ovat allasalueella edelleenkin mahdollisia. Erityisesti kalastuksen ja kalatalouden osalta kehittämismahdollisuudet ovat pitkällä tähtäimellä hyvät. Tekojärvi lisää myös vesistösidonnaisia virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Allasalueen puuntuotto, noin 8 000 m3 vuodessa, menetetään. Alueen paliskunnat joutuvat vähentämään porolukuaan noin 700:lla. Lisäksi poronhoito vaikeutuu.

Alue on merkittävä marjastusalue. Marjastuksen ja sienestyksen osalta tekojärvialueen kuntien marja- ja sienisato on siinä määrin vajaasti hyödynnetty, että korvaavia alueita on löydettävissä.

Elinympäristössä ja alueen käyttömahdollisuuksissa tapahtuu sekä vahingollisia että osin myös hyödyllisiä muutoksia.

Hanke vaikuttaa alapuolisen Kemijoen veden laatuun jokisuulle asti. Käyttökelpoisuusluokka laskee tekojärven alapuolisella Kemijoen pääuomalla hyvästä (II) tyydyttävään (III) vähintään 10 vuoden ajaksi. Muutokset ovat pääosassa tätäkin aluetta niin vähäisiä, että siitä ei aiheudu korvattavaa haittaa tai vahinkoa. Hanke ei vaikuta enää Kemijokisuun merialueen käyttökelpoisuuteen.

Säännöstelyn aloittamista seuraavina vuosina alapuolisessa vesistössä, lähinnä Kemijärvessä, esiintyy pyydysten likaantumista. Alapuolisen vesistön kalatalouteen kohdistuvat haittavaikutukset vaimenevat ajan kuluessa. Altaasta saatavan kalansaaliin arvo tulee viimeistään 10 vuoden kuluttua olemaan selvästi alueelta nykyisin saatavan saaliin arvoa suurempi.

Tekojärven alle jäävistä alueista on metsämaata 43 % ja maatalousmaata vajaa 2 %. Pysyviä työtilaisuuksia menetetään metsätaloudessa ja porotaloudessa. Työpaikkojen menetys on noin 20. Huomioon ottaen energiahuoltoon syntyvät työpaikat ja pitkällä aikavälillä kalastuksen työllistävä vaikutus ei pysyvien työpaikkojen väheneminen ole merkittävää, etenkin kun elinkeinorakenne samalla monipuolistuu. Työnaikainen, välitön työllistävä vaikutus on noin 2 800 henkilötyövuotta. Hankkeesta yksityistalouksille ja kuntatalouksille tuleva tulovaikutus on huomattava.

Yhteenveto

Hanke ei vaaranna yleistä terveydentilaa. Kun otetaan huomioon eräiden haitallisten vaikutusten vaimeneminen ja mahdollisuus vähentää haitallisia vaikutuksia toimenpiteiden avulla ei hanke aiheuta huomattavia ja laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia ympäristön luonnonsuhteissa tai vesiluonnossa ja sen toiminnassa. Hanke ei huononna suuresti paikkakunnan asutus- tai elinkeino-oloja, etenkin, kun otetaan huomioon myös sen myönteiset vaikutukset. Kun lisäksi luvan saaja on velvollinen noudattamaan jäljempänä esitettyjä lupamääräyksiä, Vuotoksen tekojärven rakentamisesta ja vesistön säännöstelystä ei aiheudu sellaisia vesilain 2 luvun 5 §:ssä mainittuja seurauksia, että lupa olisi evättävä.