Asia:
Symbioosi Ry:n pyynnöstä laadittu asiantuntijalausunto koskien VUOTOKSEN TEKOALLASASIAA
Vuotoksen
tekoallashanketta käsiteltäessä tulee huomioida
seuraavat näkökohdat: 1. Laajempia luonnonympäristöjä peruuttamattomasti muuttavia hankkeita on tarpeen arvioida luonnon kestävään käyttöön olennaisesti liittyvän periaatteen valossa: tuleville sukupolville tulee jättää samat valinnanmahdollisuudet kuin nykyisellä sukupolvella on luonnonvarojen ja ympäristön käytön suhteen. Tämä periaate on sopusoinnussa sen eettisen näkökannan kanssa, jonka mukaan oman toimintamme keskeinen arviointiperuste on toiminnan vaikutus tulevien sukupolvien elämään.
Vuotoksen
tekoallashanke edustaa maankäyttöä, joka a) kohdistuu sellaiseen suureen luonnontilaiseen tai lähes luonnontilaiseen maa-alueeseen, joita ei maassamme ole enää muualla jäljellä;
b)
toteutuessaan muuttaisi peruuttamattomasti alueen ekologian,
tuhoaisi nykyiset elinympäristöt ja aiheuttaisi tuhansien
eliökantojen paikallisen sukupuuton. Tässä mielessä tekoallashanke edustaa uusiutumattoman luonnonvaran käyttöä sellaisessa mittakaavassa, mitä voidaan yhteiskunnan kannalta perustella vain tilanteessa, missä yhteiskunnan toiminnot vaarantuisivat ratkaisevasti mikäli luonnonvaraa ei tällä tavalla käytettäisi. Tällaisesta tilanteesta ei Vuotoksen tekoallashankkeessa ole kysymys. Suhtautuminen Vuotoksen tekoallashankkeen kaltaisiin ekosysteemejä laajalla alueella peruuttamattomasti muuttaviin hankkeisiin on muuttumassa kaikissa kehittyneissä maissa. Tuore esimerkki tästä on Norjan pääministerin Jens Stoltenbergin puhe kuluvan vuoden aattona (31.12.2000), missä hän ilmoitti "isojen vesivoimarakennushankkeiden aikakauden olevan ohi" ("the era of large-scale new hydropower development is over"; raportoitu ENDS Daily verkkolehdessä 03.01.01, katso myös http://odin.dep.no/smk/engelsk/index-b-n-a.html). Stoltenberg totesi edelleen, "että tämä päätös tulee aiheuttamaan erimielisyyttä. Mutta näistä uusista hankkeista saatava hyöty ei ole riittävän suuri jotta olisi perusteltua jatkaa luonnonympäristöjen mittavaa ja peruuttamatonta muuttamista" ("I know that this is a decision that will provoke controversy. But the benefits of these development projects are not sufficiently great to justify irreversible encroachment on the natural environment.").
Tällaisilla alueilla on erityinen merkitys, koska
b)
tällainen alue suojelee tehokkaasti myös sitä osaa
Suomen eliölajistosta, joka tunnetaan edelleen puutteellisesti.
Tämän lajiston osuus on yli puolet Suomen koko
eliölajistosta vuonna 2000 valmistuneen Uhanalaisten Lajien II
Seurantatyöryhmän (P. Rassi ym,
Ympäristöministeriö 25.5.2000) mietinnön mukaan. c) suuremmilla aluekokonaisuuksilla on parempi kyky kuin pienillä alueilla säilyttää luonnontila ja siten suojeluarvonsa ilmastomuutoksen ja muiden laaja-alaisten ympäristömuutosten vaikutuksesta huolimatta.
Vuotoksen tekoallas jättäisi alleen ja siten tuhoaisi peruuttamasti ison lähes luonnontilaisen alueen, jolla voidaan katsoa olevan erityisen suuri merkitys edellä kuvatun kaltaisena lähdealueena monien uhanalaisten lajien pitkäaikaisen säilymisen kannalta.
Kunnioittaen Ilkka Hanski Akatemiaprofessori Kirkkonummella 9 tammikuuta 2001 -- Prof Ilkka Hanski Metapopulation Research Group Division of Population Biology Department of Ecology and Systematics PO Box 17 (Arkadiankatu 7) FIN-00014 University of Helsinki Finland |