Väyrynen ja Liikkanen jo varmoja euroehdokkaita
Pohjolan Sanomat 21.05. - klo 14:36

KEMI
Martti Vuolukka
Ensi vuoden eurovaaleihin on toistaiseksi tiedossa kaksi lappilaisehdokasta. Keskustan ehdokkaaksi tulee europarlamentaarikko Paavo Väyrynen Keminmaasta ja Sdp:n ehdokkaaksi ylilääkäri Antti Liikkanen Rovaniemeltä.

Virallisesti puolueet asettavat ehdokkaansa eurovaaleihin vasta tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa. Käytännössä Väyrysen ja Liikkasen paikka puolueittensa ehdokaslistalla on jo selvä.

Sekä Lapin että Peräpohjolan keskustapiirit ovat jo viime vuonna tehneet päätöksen Väyrysen ehdokkuudesta. Liikkasta taas toivoo ehdokaslistalle muun muassa Sdp:n Lapin piirin toiminnanjohtaja Seppo Nordström.

– Osastot voivat tietenkin esittää muitakin ehdokkaita, mutta Antti on varmasti vahva vaihtoehto myös näissä vaaleissa, jos hän on valmis ehdokkaaksi.

Ja Liikkanen on. Hän oli ehdokkaana myös molemmissa aikaisemmissa Suomen jäsenyyden aikaisissa eurovaaleissa eli 1996 ja 1999.

– Eurovaalit on minulle elämäntapa. Mukana ollaan, jos ehdolle pyydetään, Liikkanen vahvistaa.

Kokoomukselle ei
ehdokasta Lapista
Väyrysen lisäksi keskustalla oli viimeksi Lapista ehdokkaana Seppo Pelttari Torniosta. Pelttari on ensi syksynä jättämässä keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtajuuden, joten hän tuskin on käytettävissä ehdokkaaksi eurovaaleissa.

Peräpohjolan piirin toiminnanjohtaja Jaakko Sankala epäilee, että tällä kertaa Väyryselle ei löydy Lapista aisaparia. Väyrysen varjossa on vaikea saada edes kotimaakunnan ääniä.

Toiseksi puoluekin voi olla haluton antamaan lappilaisille kahta paikkaa. Suomi saa seuraavan europarlamenttiin vain 14 edustajaa nykyisten kuudentoista sijasta. Vastaavasti ehdokaspaikkojakin on aiempaa vähemmän.

Lapissa suurista puolueista selvin on kokoomuksen tilanne. Viime eurovaalien tapaan kokoomus ei aseta ensi vuoden eurovaaleihin lappilaista ehdokasta.

– Olisi hyvä, jos oma ehdokas olisi, mutta näyttää siltä, että emme sellaista löydä, toiminnanjohtaja Ilkka Länkinen tunnustaa. Jari Vilén on ilmoittanut pysyvänsä kotimaan politiikassa.

Oululainen kokoomusmeppi Piia-Noora Kauppi haluaa myös uudelle kaudelle. Länkinen olettaa, että Kaupista tulee myös Lapin kokoomuslaisten "oma" ehdokas.

Vasemmistoliiton
tilanne auki
Toistaiseksi auki on myös Vasemmistoliiton tilanne. Kesän 1999 vaaleissa Jaakko Ylitalo oli puolueen ehdokkaana Lapista.

Myöhemmin Ylitalo on tehnyt näkyvän ja kuuluvan pesäeron puolueeseen. Hänen ehdokkuutensa ei tule enää kyseeseen.

– Kesän alussa katsomme tilannetta piiritoimikunnassa. Hyviä ehdokkaita Lapista varmasti löytyy, mutta raha ratkaisee eurovaaleissakin ja erityisesti niissä, Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja Inkeri Yritys miettii.

Yritys uskoo esille tulevan myös sen mahdollisuuden, että pohjoiset piirit – Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu – asettavat yhteisen ehdokkaan. Ratkaisut syntyvät viimeistään vuodenvaihteessa.

– Tärkeää olisi, että europarlamentissa olisi mahdollisimman hyvä edustus Lapista ja pohjoisesta. Siellä päätetään myös meille tärkeistä asioista, Euroopan neuvoston kunta- ja aluekongressista Strassbourgista keskiviikkona tavoitettu Yritys sanoo.

Todennäköisesti pienetkään puolueet eivät saa tulevissa eurovaaleissa ehdokkaita Lapista yhtä runsaasti kuin viime kerralla. Silloin vihreillä oli Lapista peräti kaksi ehdokasta ja Skp:lla yksi.

Kolmikko keräsi Lapista yhteensä noin 800 ääntä ja muualta maasta kaikkiaan hieman alle 2 000 ääntä.