Katrin keitokset

Ruokaa rakkaudella

Vaniljamunkit

Kun olin pieni, mummoni paistoi aina vapuksi suuren kasan munkkeja. Jo silloin päätin, että joskus opettelen paistamaan itse samanlaisia munkkeja. Resepti kuitenkin kehittyi vahingossa vieläkin paremmaksi. Ollessani ravintolassa töissä paistamassa munkkeja tein kerran kohtalokkaan virheen. Pyöräytin munkin vahingossa vanilliinisokerissa. Munkeista tuli menestys, ja siksipä tässäkin reseptissä käytetään vanilliinisokeria.

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 tl kaardemummaa
1 ½ dl sokeria
1 muna
1,4 l vehnäjauhoja
125 g margariinia
uppopaistoon rypsiöljyä
pinnalle sokeria ja vanilliinisokeria

 

1. Lämmitä maito haaleaksi ja murenna ja liuota hiiva siihen.
2. Lisää suola, sokeri, kaardemumma ja muna.
3. Lisää ensin osa jauhoista, sitten vähän lämmitetty, pehmeä margariini, ja sen jälkeen loput jauhot.
4. Alusta taikina käsin, kunnes siinä on hyvä sitko. Älä jätä tätä vaihetta liian lyhyeksi. Taikinaa on vaivattava vielä senkin jälkeen, kun ainekset ovat jo sekaisin.
5. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 40 osaan. Leivo palat pyöreiksi pulliksi ja kohota ne.
6. Kuumenna öljy kattilassa. Öljyn lämpö  on sopiva, kun ranskanleipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa.
7. Tee kohonneisiin pulliin reikä painamalla peukalo ja etusormi pullan läpi.
8. Paista munkkirinkilät öljyssä
molemmin puolin. Nosta kypsät munkit kattilasta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

9. Kieritä munkit astiassa, jossa on yhtä paljon sokeria ja vanilliinisokeria.