Tärykalvon ja kuuloluiden korjaaminen


 

Korvatulehduksen jälkeen tärykal­voon voi jäädä reikä. Tuore reikä para­nee usein itsestään kiinni parissa kuu­kau­dessa. Jos kiinnikasvussa sisä- tai ul­kopinta voittaa nopeudessa toisen, reiän umpeutuminen pysähtyy, kun reunassa ei enää ole haavapintaa. Ihon kasvami­nen välikorvan puolelle voi johtaa hil­seen kertymiseen välikorvan sopukoihin, luun syöpymiseen ja kroo­niseen tuleh­dukseen. Tärykalvoreikä aiheuttaa sen koosta riippuvan basso­voittoisen kuulo­vian sekä alttiuden ul­kosyntyisille kor­vatulehduksille, jotka ilmenevät korvan märkimisinä. Ajan mittaan tulehdus voi lisätä kuulo­vikaa limakalvon kalkkiar­ven kehitty­misen tai kuuloluiden poik­kisyöpymi­sen kautta.

Pieni reikä voidaan saada joskus kas­vamaan kiinni poistamalla mikro­skoop­pitähystyksessä suikale reiän reu­nasta (verestys) ja asettamalla päälle pieni silkkipaperipaikka. Var­mempi tulos saa­vutetaan, jos kasvusil­laksi siir­retään ku­dosta. Tällöin puhu­taan paik­kausleik­ka­uksesta eli myrin­goplasti­asta, joka yleensä tehdään puudutuksessa. Pie­nehkö reikä paikataan työntä­mällä rei­kään pieni nokare ihonalaista rasvaa tul­paksi. Lii­vate­vaahdon avulla sisä­puolelta tukien voidaan reiän reu­nojen alle pu­jottaa myös lihas- tai rus­tokalvon pala. Väli­korvan laajempaa avausta tarvitaan, jos reikä on kook­kaampi tai sijaitsee han­kalasti. Tällöin joko korva­käytävää hal­kaisevalla viil­lolla tai taka­viillon avulla korvakäytävä eteen kään­täen saa­daan väljempi näky­vyys tärykal­von seutuun. Ihoa irrote­taan korvakäytä­vän luusta, tä­rykalvon reunaa irrotetaan ja käännetään syrjään. Tarvittaessa täry­kal­von jätteet irrote­taan vasaran var­resta. Korvakäytä­vän luista mutkaa  pitää ehkä oikaista po­raamalla. Veres­tyk­sen ja paikkasiir­teen asentamisen jäl­keen kor­vakäytävän iho tuetaan pai­koilleen pum­puleilla ja vaahtomuovitul­palla. Korva­käytävä tyhjennetään noin viikon kulut­tua. Lä­hi­viikkojen aikana verisuo­net, iho ja lima­kalvo kasvavat kudossiir­rettä pit­kin eh­jäksi tärykal­voksi. Paranemisen edellyt­tämä kosteus saa­vutetaan korva­voiteella tai tipoilla.Viiden viikon ku­luttua tavalli­sesti nähdäänkin jo ehjä ja liikkuva, ehkä vielä paksuhko täry­kalvo. Ilman puhal­taminen nenän takaa väli­korvaan (niis­täminen) aloite­taan 2 viikon päästä leik­kauksesta.Veden pääsy kor­vaan pyritään estämään kun­nes tärykalvo on nähty pa­rantuneeksi. Töihin palataan n. 2 viikon päästä, ke­vennetyllä liikun­nalla kouluun voi mennä voinnin mu­kaan.

Paikkausleikkaus onnistuu var­mim­min, jos korva on toimenpideai­kaan terve. Keskimäärin kahdeksan leikkausta kymmenestä tuottaa ehjän tä­rykalvon. Epäonnistumisen syitä tun­netaan useita, mutta aina syy ei ole tie­dossa. Leikkauk­sen jälkeen leimah­tava bak­teeritulehdus, paikka-aineen irtoami­nen tärykalvon pinnalta ja ihosolujen jääminen reiän reunaan tai sisäpuolelle ovat tavallisim­pia ongel­mia. Uusintaleikkauksella reikä yleensä saadaan kiinni.

Kuuloluukatkos ja kiinniluutumi­nen korjataan rakentamalla jäljellä ole­vista osista tai kaupallisella proteesilla yh­teys uudelleen sisäkorvan ja tärykal­von vä­lille. Kuulon paranemisen voi estää tä­rykalvon liikkumattomuus il­man­puut­teen takia tai rakennelman siirty­minen pois paikaltaan, alle kym­menes­osa mil­limetriä voi olla ratkai­seva.

Leikkauksen jälkeen kivut ovat melko vähäisiä, ellei varomisesta seu­raa nis­kalihasten kipeytyminen, joka voi tuntua kovana korvasärkynä. Iho­viil­lossa katkeaa aina tuntohermoja. Tun­notto­muus lievenee kuukausien kulu­essa, mutta tunto ei ehkä palaa ai­van ennal­leen. Välikorvan kautta ja läpi kulkee kasvojen liikehermo, joka on tuskin kos­kaan vaarassa näissä leik­ka­uksissa. Sen sijaan korvakäytävän sisäreu­nasta kuu­lolui­den väliin kulkeva, kie­len etukol­man­nesta hermottava ma­ku­hermo on joskus vaikeasti varjelta­vissa, var­sinkin kuulo­luukorjauksissa, joissa hermon kohdalta joudutaan ot­tamaan luuta pois näkyvyy­den saami­seksi. Usein makuhäi­riö on ti­lapäinen (metal­lin maku), ja hermon katkeami­senkin jälkeen suu/aivot tottu­vat uu­teen tilan­teeseen kuukausien mit­taan jolloin on­gelma ka­toaa. OYS/KL02