Lääkärin mallipuhe tin­nitus­potilaalle

 

Kyösti Laitakari, OYS 2002

 

Tinnitukseksi sanotaan ääniä, jotka ei­vät ole peräisin ulkoisesta äänilähteestä eivätkä ole tunnistettavaa puhetta tai musiikkia. Tavallisimmin kyse ei ole korvan kuulemista oman elimis­tön ää­nistä, vaan kuuloa palvelevan hermo­järjestelmän tuottamista ääniais­timuk­sista. Ääni voi kuulostaa minkä­laiselta vain, mutta tavallisimmin se kuulostaa vinkumiselta, suhinalta tai jyrinältä, se voi olla tasaista tai vaih­della, olla syk­kivää tai epäsäännöllisin välein toistu­vaa.

 

Tinnitus ei ole sairaalloinen tila, vaan normaalielämään ja kuulon toimin­taan sisältyvä fysiologinen il­miö

 

Jo puoli vuosisataa sitten on tutkimuk­sin osoitettu, miten lähes kaikki ter­veet ja normaali­kuuloiset ihmiset  pyy­dettä­essä kuvailevat mahdollisim­man ää­nettö­mäksi tehdyssä tilassa muuta­man mi­nuutin oltuaan kuule­vansa eri­laisia  ääniä, joiden kuvaukset ovat yh­teneväiset tinnituskuvausten kanssa. Väestötutkimusten mukaan neljä vii­destä kertoo tilapäisistä tinni­tuskoke­muksista, erityisesti kuulon ti­lapäisen heikkenemisen aikana (vettä korvassa, korvatulehdus, voimakkaan melualtis­tuksen jälkeen). Useilla esiintyy lyhyt­kestoisia tinnitusjaksoja ilman tiettyä selittävää tekijää. Kyse­lyissä yli joka kymmenennellä tinnitus on jatkuvaa tai lähes aina kuultavissa. Vanhemmissa ikäryhmissä osuus on vielä suurempi.

 

Tämä kaikki viittaa siihen, että tin­nitusta tuottavat ilmiöt kuuluvat kuulojärjestelmän toimintaan luon­nostaan

 

Kuuleminen on ensisijaisesti aivoissa sijaitsevan kuulemiseen erikoistuneen hermojärjestelmän toimintaa. Ääni­lähteiden aiheuttamat väliaineen (il­man) nopeat paineenvaihtelut välitty­vät korvakäytävän vahvistamina täry­kalvon ja kuuloluiden kautta sisäkor­van simpukan nesteeseen. Simpukassa äänienergia painottuu värähtelytaajuu­den (äänen korkeuden) mukaan eri kohtiin, suuret taajuudet (kimeät äänet) simpukan tyvikierteen alueelle ja pie­net (matalat äänet) pitemmälle kohti simpukan huippukierrettä. Kuuloeli­men ulommat karvasolut (3/4) toimivat äänen voimakkuuden mukaan sääty­vinä vahvistimina ominaistaajuudel­leen virittyneinä (mahdollistaen tarkan äänenkorkeuksien erotuskyvyn). Ne saavat aikaan kompression eli kuulon 120 desibelin (dB) dynamiikan (voi­makkuusvaihtelujen rajojen) puristu­misen sisempien karvasolujen 60 dB:n raameihin. Ulompien karvasolujen fyy­sisesti raskas työ ilmenee niiden kulu­misena ja vaurioherkkyytenä. Tyy­pilli­simmin sisäkorvahuonokuuloisuus nä­kyy kudostutkimuksissa ensin ulom­pien karvasolujen vaurioina ja ka­toamisena, alkaen tavallisimmin kaik­kien äänten läpikulkupaikasta, simpu­kan tyvikierteestä, joka on erikoistunut suuriin taajuuksiin. Ulkoiset tekijät kuten melurasitus vaurioittavat kuuloa, mutta ylivoimaisesti tärkeimmät yksi­löiden eroja selittävät tekijät ovat ais­tinsolujen energia-aineenvaihdunnan tehokkuus ja solurakenteiden kestä­vyys, jotka ovat perittyjä ominaisuuk­sia. Eri äänilähteiden tuottamat seka­melskaksi summautuneet paine­aallot jaetaan sisäkor­vassa taajuuskaistoihin. Si­semmät karvasolut muuttavat neste­hiukkasten liikkeen kuuloher­mosäikeissä eteneviksi sähkösykäysten sarjoiksi, jotka ovat edelleen sotkua, josta äänilähteitä ei erota toisistaan.  Pääosin aivo­rungon ja väliaivojen alu­eella si­jaitseva monimutkainen hermo­ver­kosto on syntymästä alkaen, ää­niympäristön vaikutuksesta, kehitty­nyt tun­nistamaan hermotoiminnan kaaok­sesta toistuvia yhteenliittymiä eli hah­moja. Varhai­simpia äänihahmoja lie­nee oman äidin äänen erottaminen. Sii­hen liittyvä hy­vän olon ja turvallisuu­den tunne saat­taa houkutella esiin vau­van ensimmäi­sen hymyn. Vähitellen hah­mot koke­muksen karttuessa tar­kentu­vat pie­nempiin osiin ja toisaalta niistä raken­tuu suurempia kokonai­suuksia. Kukin kuulohahmo saa nimen ja sen merkitys arvioidaan kussakin tilan­teessa erik­seen. Varsinainen kuu­lemi­nen tapahtuu vasta aivoissa, jossa syntyy ajatus esi­merkiksi laulavasta linnusta, autosta ja puhuvasta ihmi­sestä, jonka puheella on merkitys­si­sältö. Ihminen oppii vähi­tellen, mitkä äänet kuuluvat taustailmi­öihin, joihin ei ole tarvetta reagoida, ja mitkä vaati­vat huomiota.

 

Kaikista aistien ja erityisesti aina ”auki” olevan kuuloaistin välittämistä tiedoista vain murto-osa käsitellään aivojen tiedostavilla alueilla. Tarjolla olevien aistimusten määrä on niin run­sas, että aivot eivät pysty toimimaan ilman toimivaa suodatusjärjestelmää, joka valikoi alitajuisesti käsittelyyn vain kussakin tilanteessa ja ympäris­tössä tärkeiksi opitut seikat. Ääniha­vainnot, jotka ovat uusia suhteessa ympäristöön ja tilanteeseen, ylittävät uutiskyn­nyksen aluksi: Seinäkellon metelöinti yön hiljaisuudessa saattaa häiritä nukahta­mista. Tilanteen jatku­essa aivot oppi­vat parissa viikossa ää­nen olevan tur­vallinen osa tilanneym­päristöä, ja kello lakkaa kuulumasta. Äänen voimakkuu­della ja muilla omi­naisuuksilla on vain vähän tekemistä sen häiritsevyyden kanssa, koska aivot käsittelevät ilmi­öitä niiden merkityk­sen mukaan, eli sen mitä ääni edustaa ja mistä sen tiedetään tai luul­laan ole­van peräi­sin. Hyvinkin vaati­maton ää­nihavainto saattaa havahdut­taa ja saada ovet auki tietoisuuteen, jos ilmiö on opittu tärke­äksi. Pienen lapsen äiti op­pii reagoi­maan muutoksiin lap­sen hen­gi­tysäänissä, oman nimen kuu­leminen hätkähdyttää, opitut häly­tysäänet kuten puhelimen ja auton ää­nimerkki säp­säyttävät.

 

Herkkyys muutosten havaitsemiseen ja turtuminen jatkuvaan ja toistu­vaan il­miöön ovat hermojärjestel­män perus­ominaisuuksia

 

Lajinkehityksen kulu­essa tämä toi­mintatapa on tuottanut lisääntymisky­kyisimmät yksilöt. Hen­gissä selviämi­nen on edellyttänyt no­peaa havahtu­mista mahdolliseen vaa­raan, pakene­mista tai hyökkäystä. Vain yksilö, joka reagoi pieneen poikkea­maan ääniym­päristössään, ensin pa­kenemalla ja vasta sitten arvioimalla tilannetta pe­rusteellisemmin, säilyy jatkamaan su­kua. Levollisemmin suh­tautuvat on syöty pois nuorina.

 

Miten aivot sitten toteuttavat huomion kohdistamisen taustalta kuuluvaan ehkä jo tuttuunkin aistimukseen? Ta­vallisesti­han tottumisesta seuraa ha­vainnon seuloutuminen tietoisuuden ulkopuo­lelle. Mikäli ilmiö on opittu huomion arvoiseksi tai varsinkin vaa­ralliseksi, se saa värittömän nimilapun sijasta pu­naisen, joka on passi tietoi­suuteen. Tämä toteutetaan ra­kenta­malla hermo­yhteydet havainto­hah­mosta tunnekes­kukseen aivojen limbi­selle alueelle ja sisälmyshermos­toon sekä stressihor­monien kortisolin ja ad­renaliinin tuo­tantoon. Tällöin ais­timus laukaisee liikkeelle pahanolon tunnetta, ahdis­tusta, hätääntymistä, vi­haa ym. vahvoja tunteita, syke kiihtyy, veri ohjautuu lihaksiin jne. Samalla aivojen alitajui­sen kuuloradaston toi­minta kiihtyy ja asianomainen hälytys­signaali kuuluu selvemmin. Miellyttä­viksi lei­mautu­neet ilmiöt saattavat saada ai­kaan päinvastaisen reaktion. Nämä re­aktiot pohjautuvat kunkin yk­silön omaan ke­hityshistoriaan, ja sama ilmiö saattaa siksi saada päinvastaisen reak­tion jos­sakin toisessa (huomaa esi­mer­kiksi musiikkimakujen erilaisuus). Sa­malla ihmiselläkin jokin ääniärsyke saattaa saada aivan erilaisen reaktion riippuen tilanteesta ja käsityksestä ää­nen aihe­uttajasta: Naapurisovun ra­koillessa te­levision äänen kuuluminen seinän läpi illalla saattaa kiukuttaa ja ärsyttää, mutta poissa olleen ystävän läsnäolosta kertova sama ääni voi tun­tua vain miellyttävältä.

 

Miten tinnitus syntyy?

 

Elävässä organismissa kuulojärjestel­mänkin sisällä tapahtuu jatkuvasti tila­päisiä ja pysyviä muutoksia. Ulompia karvasoluja kuluu pois käytöstä vaih­televaa (pääosin perimän sanelemaa) vauhtia koko iän. Tasaisella poistu­malla kuulokynnys saattaa olla nor­maali vielä kolmasosan hävikin jäl­keenkin. Verenkierron ja aineenvaih­dunnan ti­lapäiset vaihtelut muuttavat hetkittäin äänten tulkitsemista hermo­tiedoksi.  Hermoissa on jatkuvasti ns. itsetoi­mintaa silloinkin, kun ei ole viestiä vä­litettäväksi. Näin hiljaisuu­dellakin on oma opittu hermotoimin­nan hahmonsa. Tämä hiljaisuuden hahmo, eli hermo­järjestelmän satunnai­nen itsetoiminta, saattaa kuulojärjes­telmän toiminta­muutosten takia muut­tua siten, että sitä ei tunnistetakaan en­tiseksi hiljaisuu­deksi, vaan joksikin tunnistamatto­maksi, mikä kuulojärjes­telmän alueella tarkoittaa äänihavain­toa. Vastaavasti silmien hieromisen paine voi näköjär­jestelmässä tuottaa näköhavainnon. Hiljaisuudessa ja kuulonherkkyyden heikentyessä ääni­viestit vähenevät, joskus vain kapealla taajuuskaistalla, jolloin koe-eläintut­kimusten ja ihmis­ten aivojen toiminta­kuvausten perus­teella tiedetään alita­juisen kuulora­daston toiminnan vil­kastuvan jopa kak­sin- tai kolminkertai­seksi. Hakeva löytää – eli tarkkaan seuloen it­setoiminnan satun­naisuuden sekamels­kasta saattaakin löytyä hah­moksi tun­nistettavia koko­naisuuksia.

 

Miksi vain neljännes aina tinnitusta kuu­levista kokee kärsivänsä siitä?

 

Tinnituksen hoitomenetelmien löytä­miseksi tinnituspotilaiden ääniaisti­musta on pyritty määrittelemään ver­tailemalla sitä ”oikeisiin” ääniin voi­makkuuden ja korkeuden ja peittyvyy­den suhteen. Tinnituksen erilainen haittaavuus ei kuitenkaan juuri selity näillä tekijöillä. Merkitsevä kuulovika lisää mahdollisuutta kuulla tinni­tusääniä, vaikka kuulovikaan ei suin­kaan säännöllisesti liity tinnitusta eikä normaali kuulo varjele siltä. Tämä haitan riippumattomuus äänen ”fysi­kaalisista” piirteistä kuvastaa aivojen toimintatapaa: äänen merkitys kulloi­sessakin tilanteessa ratkaisee. Tinni­tuskoke­muksen laatu ei siis johdu suo­raan ää­nen kuulemisesta vaan siitä, millaiseksi käsitys sen aiheuttajasta on aivoissa muodostunut. Millään ääni­aistimuk­sella, ei tinnituksellakaan ole syntymä­lahjana sinänsä kielteistä tai myönteistä merkitystä, vaan merkitys päätetään tie­donhankinnan ja päättelyn jälkeen. Eräässä intialaisessa kulttuu­rissa uskotaan tinnituksen olevan ju­malten yhteydenottoa maan matoseen ja siis merkki valituksi tulemisesta ja korke­ammasta hengellisestä elämästä. Siellä ei kuulu valituksia tinnituksen piinalli­suudesta! 

 

Itsepuolustusjärjestelmä on voima­kas aivotoiminnan muokkaaja

 

Meihin on myötäsyntyisenä sisäänra­kennettu pakottava tarve saada uusille ja oudoille ilmiöille selitys: Kuunnel­laan kanssaihmisten käsityksiä, luetaan käsiin saatavia tekstejä, haetaan omasta ruumiista häiriön merkkejä. Länsimai­sessa yksilökeskeisessä kulttuurissa on erityisen kiusallista, jollei pysty hallit­semaan oman kehon toimintoja. Itse­puolustusjärjestelmän tehokkuus edel­lyttää pahimman mahdollisen vaihto­ehdon huomi­oon ottamista: Mahtaako verenpaine olla korkea? Olenko vau­rioittanut me­lulla kuuloani? Olenko tulossa kuu­roksi? Onko minulla aivo­kasvain? Olenko menettämässä jär­keni? Tällai­set kysymykset askarrutta­vat, vähin­täänkin alitajuisesti, uuden ja oudon il­miön arvioinnin aikana. Yllä­kerrotusta käy kuitenkin jo ilmi, miten arkinen ilmiö on kyseessä. Se on erit­täin harvoin merkki huomionarvoisesta terveysuhasta. Jos oikean tiedon saanti ei riitä, tinnituksen selitys jää epämää­räi­seksi ja siis mahdollisesti vaaralli­seksi. Siksi aistihavainto leimataan pu­naisella, eli rakennetaan tahdosta riip­pumaton yhteys limbisen järjestelmän epämiellyttävyystunteisiin, stressireak­tion laukaisevaan sisälmyshermostoon ja hormonieritykseen. Nämä aktivoivat vuorostaan kuuloratojen toimintaa il­miön seurannan varmistamiseksi. Pa­himmillaan noidankehä sitoo voimava­roja niin, että keskittyminen muihin asioihin ja uneen pääseminen vaikeu­tuu.

 

Keskushermoston yleinen toiminta­tila vaikuttaa tinnitukseen

 

Joskus kauankin harmittomalta kuu­lostanut tinnitus saattaa äkkiä voimis­tua ja alkaa vaivata ja häiritä. Taustalta löytyy usein jokin muu elä­män kriisi ja stressitilanne, kuten omat tai läheisen terveysongelmat, toi­meentulohuolet tai ihmissuhdesotkut. Tinnituksesta kiu­saantuminen saattaa jopa toimia psyy­ken suojamekanis­mina, defenssinä. Kokemukseni mu­kaan tinnitus sinäl­lään ei juuri valvota eikä herätä, vaan kerää hiljaisuudessa kaiken huomion valvomisen johtuessa muusta syystä. Kun tutkittiin tinnitus­potilaiden taus­tatekijöiden yhteyttä tinnituksesta ko­ettuun haittaan, kuu­loon liittyvät tekijät kuten äänen voi­makkuus, kesto, kuulo­vika jne. selitti­vät haittaeroja vain 4% osalta. Esimer­kiksi pitkään kestänyt tinnitus haittasi vähemmän kuin tuore. Suurin seli­tysosuus löytyi psykologis­ten muuttu­jien puolelta: Muun muassa taipumus masentuneisuuteen ja ahdis­tukseen sekä kielteiset asenteet selitti­vät 61% havaituista haittaeroista.

 

Tinnituksesta syntyy ongelma kes­kushermoston reagoidessa siihen uhkana

 

Keskushermoston reaktio on käytettä­vissä olevien tietojen pohjalta miele­käs! Ei siis ole kysymys sinällään vää­rästä reaktiosta vaan puutteellisten tie­tojen pohjalta luodusta väärästä mieli­ku­vasta, joka johtaa varmuuden vuoksi luotuihin alitajuisiin puolustusjärjes­telmiin. Tämä on sukua tuttujen rasis­tisten reaktioiden synnylle.

 

Ääniherkkyys on tinnituksen sisar­ilmiö

 

Myös ulkopuolisille äänille voidaan herkistyä samoilla mekanismeilla kuin tinni­tusilmiölle. Ääniherkkyydestä pu­hutaan, jos kohtuullisen voimakkaat äänet kuten ovien sulkeminen, henki­löauton moottori, lasten äänet, jopa pa­perin rapinakin tuntuvat sietämättö­män voimakkailta. Fonofobiasta eli ääni­kammosta puhutaan, mikäli vain tietyn merkityssisällön omaavat äänet kiu­saavat (samaan tapaan kuin ylei­sesti haarukan raapiminen lautasta vasten tai liidun taulua vasten aiheuttaa väristyk­siä vähäiselläkin äänenvoi­makkuu­della). Ääniherkkyyden  taustalla on yleensä keskushermoston alitajuisen kuulora­daston ärtymystila. Ylenmää­räinen ää­niltä suojautuminen vain lisää herk­kyyttä ja toisaalta voimakkaille äänille altistuminen ärsyttää lisää. Hoitona suositellaankin varovaista ja hidasta siedätyshoitoa ympäristöäänillä laaja­kaistaista kohinaa kuuntelemalla. Pa­himmassa pulassa ovat voimakasta ää­niherkkyyttä potevat tinnituspotilaat.

 

Aivojen mukautuvuus on ratkaisu

 

Perinteisesti tinnituksen on ajateltu liittyvän suoraan korvan tai kuuloher­mon vaurioon. Koska nämä ovat usein korjaamattomissa, on tinnituksen hoi­tokin vaikuttanut epätoivoiselta.  Uu­sim­man tutkimustiedon myötä psyko­logian tutkijoiden lisäksi myös tin­ni­tuspotilaita hoitavien lääkärien käsitys on muuttunut: Varsinainen ongelma onkin aivoissa syntynyt liioiteltu, si­nällään mielekäs reaktio harmittomalle ilmiölle. Reaktio johtuu kuulojärjes­telmän luonnollisesta toimintatavasta.

 

Aivojen toiminnan tiedetään voivan muuttua suurestikin, mikäli siihen on riittävä sisäinen tarve. Aivohalvauksen iskiessä verenvuodon tai tukoksen jäl­keen voi kuutiosenttimetrikaupalla ai­vokudosta mennä kuolioon. Seurauk­sena voi olla toisen puolen raajan tai raajojen halvaantuminen; puhetaito ja puheen ymmärrys saattaa kadota jne. Usein näemme kuitenkin kuukausien sinnikkään harjoittelun tuottavan tu­losta: Kävely alkaa onnistua, puhetta­kin löytyy, joskus toiminnat palaavat aivan ennalleen. Kuollut aivokudos ei suinkaan ole palannut henkiin, vaan aivojen mukautuvuuden seurauksena uudet hermoyhteydet ja jopa her­mosolut ottavat puuttuvien toimintoja, kun suoriutumispaine ja tarve on riit­tävä. Tämä tarve ei yleensä synny tie­toisesti tahtomalla ja ulkopuolelta käs­kyttäen, vaan uudelleen op­pimiseen tarvitaan alitajuntaan ulottuva sisäinen tarve.

 

Tinnituspotilaan alitajuista reaktiota ohjaavat käsitykset ovat oikaista­vissa

 

Se ei kuitenkaan tapahdu käden kään­teessä tietoisella käskyllä, vaan tarvi­taan runsaasti aikaa viattomamman tinnituskäsityksen omaksumiseen val­litsevan uhkaavan käsityksen tilalle. Ulkoa opitun pintatiedon omaksumisen muuttuminen käytäntöä ohjaavaksi asenteeksi voi vaatia vuosienkin ajan. Tarvitaan syvää omakohtaista oival­lusta, joka väkevimmillään muistuttaa hengellistä herätystä. Tätä kautta tarve ilmiön esilläpitämiseen poistuu, tinni­tuskokemus laimenee ja väistyy taka-alalle, joskus kokonaan arkitietoisuu­desta kadoten. Intensiivisessäkin hoi­dossa tähän kuluu aikaa puolesta vuo­desta kahteen. Suurimmalla osalla saa­daan tällä tavalla pysyvä apu tinnitus­vai­vaan, vaikka tinnitus jäisikin kuulu­maan.

 

Hiljaisuus ei sovi tinnituksesta kär­sivälle

 

Hiljaisessa ympäristössä kontrasti kas­vattaa tinnituksen huomioarvoa. Sa­moin kuin kynttilän liekin häikäisevä kirkkaus pimeässä huoneessa katoaa kattolampun sytyttämisen jälkeen, myös tinnitus tuntuu yön hiljaisuudessa paisuvan ja tulevan häiritsevämmäksi. Vielä vuosikymmen sitten oli vallalla hoitokäytäntö, jossa tinnitus pyrittiin peittämään sitä muistuttavan ulkoisen äänen alle kuulumattomiin. Toisinaan näin saadaan taukoa tinnituksen kuun­telemiseen, vaikka ulkoinen ääni­kin saattaa lopulta tuntua kiusalliselta. Hyötyvaikutus ei kuitenkaan kestä kauaa. Vaiva on kohta taas ennallaan. Laajakaistaisen ns. valkoisen kohinan tai muun sinällään vähän kiin­nostavan ympäristöääneksi sopivan äänen kuuntelu hiljaisella tasolla ilman täyttä peittovaikutusta auttaa aivoja hyväk­symään tinnituksenkin osaksi turval­lista ääniympäristöä. Kohinan pitää vienosti ja korkeintaan tasavah­vasti sekoittua tinnitukseen. Aika voimak­kaassa kohinassa ilman tinnitusta me­nee oppimisen kannalta hukkaan. Op­pimishyödyn saaminen kohinan kuun­telulla edellyttää oikean tiedon omak­sumista tinnituksesta.

 

Huonokuuloista tinnituspotilasta pi­tää auttaa kuulokojeella

 

Merkitsevä kuulovika lisää huomatta­vasti stressiä, kun puheesta selvää saa­dakseen pitää pinnistellä. Tällöin kuu­loradas­ton toiminta vilkastuu pysyvästi kut­suen esille ulkoisen kuultavan kor­vik­keeksi sisäisiä ääniaistimuksia. Sa­malla koko hermoston ärsytystila eli stressi voimistaa tinnituksesta koettua haittaa ja aiheuttaa keskittymisongel­mia. Äänen vahvistaminen helpottaa osaltaan kuuntelemispaineita tuoden samalla ympäristöääniä kilpailemaan huomiosta tinnituksen kanssa. Van­hastaan on jo tiedetty kuulokojeen tuo­van parhaan avun tinnituspotilaalle, jolla on kuulovika.

 

Stressi vai­kuttaa tinnitukseen

 

Kaikki stressiä laukaisevat tekijät voi­vat helpottaa myös tinnituksen koke­mista. Jotain hyötyä on saatu rentou­tusmenetelmien opettelusta, joogasta ja kipupisteiden pistoshoidosta todennä­köisesti autonomisen sisälmyshermos­ton säätelymekanismien kautta. Voi­makkaat masennus- ja ahdistustilat es­tävät rakentavan aivotyöskentelyn ja oppimisen. Ensin on päästävä mielen riittävään tasapainoon ja tämän jälkeen voidaan vasta päästä tinnitusasiassa eteenpäin. Päinvastaisista subjektiivi­sista tuntemuksista huolimatta tinnitus ei ole pääsyy vaikeisiin mielenterveys­ongelmiin. Psyyken asioiden ammatti­auttajan rooli on vaikeimmissa tilan­teissa keskeinen. Käytännössä heidän arvioonsa ja hoitoonsa on vaikeinta saada juuri niitä potilaita, jotka tätä apua eniten tarvitsisivat.

 

Toistaiseksi lääkehoito ei ole tuonut kattavaa apua tinnituspotilaille

 

Hermotoimintaa lamaavat aineet voivat vähentää tinnitusta tilapäisesti ja piris­teet, tupakka ja kahvi mukaan luettuna voivat tuoda sitä esille. Yleiset haitalli­set sivuvaikutukset ovat vaikeuttaneet lääkehoidon onnistumista. Tinnitusme­kanismien toiminta selittää hyvin lää­kehoidon huonot vaikutusmahdollisuu­det, tinnitushan on loppujen lopuksi normaalin aivotoiminnan kuulemista.

 

OYS:n kuulokeskukseen lähetetyt tinnitus­potilaat pyritään ohjaamaan toipu­misuralle

 

Mahdollisen kuulovian aste ja laatu selvitetään kuulontutkimuksessa ja lääkärintarkastuksessa. Kuulovian ol­lessa toispuoleinen voidaan kuulon ai­vorunkovasteiden tutkimisella sulkea pois harvinainen hyvänlaatuisen her­mokas­vaimen mahdollisuus. Runsaam­mat tutkimukset eivät tässä vai­heessa ole yleensä tarpeen. Ne saatta­vat vain turhaan vah­vis­taa epäilyjä piilevästä vaka­vasta ongel­masta tinni­tuksen ta­kana. Parhaiten lääkäri osoit­taa otta­vansa ongelman vakavasti, jos ensi­käynnille varataan riittävästi ai­kaa. Tinnitusvaivan laatu ja haittaa­vuus kartoitetaan haas­tattelussa. Pää­paino hoidossa on tinni­tuskäsityksen mah­dollisten vääristy­mien oikaisussa, koska tämä on edellytys uudelleenjär­jes­telyille aivojen reakti­ossa tinnitusta kohtaan. Kuulokojetta tarvittaessa käynnistetään kojesovitus. Suullisen selvittelyn lisäksi mukaan annetaan kirjallista materiaalia ker­taa­mista ja omakohtaista pohtimista var­ten. Tin­nituskäsityksen syventämi­seen omak­sutuksi tiedoksi pitää varata aikaa 2-3 kuukautta. Mikäli tä­män ajan jäl­keen on tarvetta lisä­apuun, varataan uusi lääkärin vastaanottoaika.

 

http://personal.fimnet.fi/sll/kyosti.laitakari