Home

GEORG HENRIK VON WRIGHTIN TERVEHDYS VUOTOS-SOUDULLE 1994

Selvennös

georghen

Tervehdys Vapaan Vuotoksen Puolustajille

Arvostan suuresti, että minut on kutsuttu Vuotos-soudun suojelijaksi 1994. Kiitän järjestäjiä minulle osoitetusta kunniasta. Samalla valitan, etten voi välttämättömän ulkomaanmatkan takia itse osallistua soutuun.

Toivon, että osallistujia on runsaasti ja että Lapin yöttömän suviyön aurinko luo hohteensa yli veneiden kulkueen. Jääköön tapahtuma kauniina muistona osanottajien mieleen - mutta muistuttakoon se samalla maamme poliittista johtoa ja sen päätökset toteuttavaa virkakoneistoa heidän vastuustaan maamme tulevaisuudesta.

Inhimillinen toiminta rasittaa aina luontoa ja kuluttaa sen voimavaroja. Vuosisatojen kuluessa maisemat muuttuvat kehittyvän asutuksen ja viljelyn mukana. Tämä kuuluu normaaliin elämänkulkuun. Asianlaita on toisin, jos muutokset ovat niin sanoakseni "maantieteellistä" suuruusluokkaa, raiskaavat luontoa ja tekevät aikaisemman elinympäristön asumattomaksi. Sotien ja suurten luonnonkatastrofien seurauksina tällaisia muutoksia ei usein voida estää - mutta suunnittelun ja vapaan tahdon aikaansaamina ne ovat järjen ja moraalin kannalta aina arveluttavia ja usein tuomittavia.

Vuotoksen maiseman upottaminen tekoaltaan veden alle olisi esimerkki tällaisesta "maantieteen" muuttamisesta. Allas peittäisi alleen satoja neliökilometrejä Kemijoen maa- ja vesialuetta. Paitsi vanhaa asutusta se hukuttaisi muun muassa ainutlaatuisen aapasuoalueen, jonka säilyminen ei ole vain kansallinen, vaan myös kansainvälinen intressi. Altaan rakentaminen merkitsisi myös epäterveellisten saasteiden leviämistä Perämereen saakka.

Vuotoksen asutuskulttuurin ja luonnonarvojen hävittäminen talouspoliittisten intressien hyväksi olisi häpeäpilkku Suomen maineelle maailmassa, jossa tietoisuus ympäristön suojelemisen välttämättömyydestä nopeasti voimistuu. Pitää toivoa, että alueen kohtalosta määräävät tahot palauttavat tilanteen hallituksen vuoden 1982 päätöksen mukaisesti siten, ettei Vuotoksen allasta rakenneta.

Georg Henrik von Wright

Tove Janssonin tervehdys