Home

MITÄ PAKETIN SISÄLLÄ ?

paketti3a
Mitä tarkoittaa Lapin ympäristökeskuksen johtajan Kari Kinnusen sanonta "maaekologian muuttuminen vesiekologiaksi"?
Kaunis, sininen, kalaisa ?
Hapekkaampaa vettäkö Kemijärvelle ?

Vuotospaketissa kunnat hyväksyvät Vuotoksen altaan rakentamisen sellaisena kuin yhtiö on sen halunnut.

Vrt. ASIAN YDIN

Nk. allaskunnat eli Pelkosenniemi, Savukoski ja Salla ovat saaneet yhteensä "vapaaehtoista säännöstelymaksua" 275 000 mk/ vuosi liittyen Vuotospaketin hyväksymiseen vuodesta 1992 ( ½ vuoden ajalta tuona vuonna, jolloin tehtiin myönteinen periaatepäätös).  Lahjontaa ?

Ko. paketissa Kemijärvelle annettiin silkkaa rahaa erilaisiin Kemijärven oman säännöstelyn aiheuttamien haittojen korjaamiseen: vesihuoltoon neljä miljoonaa markkaa heti Vuotospaketin hyväksymisen jälkeen TAKAISINMAKSUEHDOLLA ja vuosittaisia työsuorituksina annettavia palveluksia lisäksi.  Lupeissa on 4,5 miljoonaa markkaa heti, kun Vuotoksen rakentamispäätös tulee.

Rahat rahastoitiin altaan vastustajien vaatimuksesta.

Kemijärvi siis saa 8,5 miljoonaa markkaa ja muita liitännäiskompensaatioita Kemijärven tähänastisesta säännöstelystä aiheutuneista haitoista, jos Vuotoksen allas saadaan rakentaa.

Jos allasta ei saa rakentaa, se jää paitsi tätä summaa !
Lahjontaa, kiristystä vai molempia ?

Lisäksi Kemijoki Oy maksoi v. 1993 pakettihoukutuksena vesiylioikeuden määräämiä Kemijärven säännöstelymaksuja noin 4 miljoonaa markkaa ennen KHO:n maksut kieltävää päätöstä kaupungin tilille ja nämä rahat ovat nyt halpakorkoisena lainana ( 2 %) kaupungin rahastossa ja takaisinmaksutapa riippuu Vuotosratkaisusta.  Kemijoki Oy siis laajensi näin toimialaansa pankkiiritoimintaan.

Samaan aikaan oli menossa vesioikeusprosessi Kemijärven säännöstelyn lopputarkastuksesta:  siinä kaupunki vaati samoja ja vähän kovempiakin kompensaatioita Kemijärven säännöstelyhaitoista.  Vaatimukset eivät ilmeisesti oikein vakuuttaneet KHO:ta ( = Korkein Hallinto-oikeus ), kun samaan aikaan oli jo ehditty sopia juuri niiden samojen haittojen korvaamisesta ja Vuotoksen rakentamisesta niiden ehtona kolmessa Vuotospaketissa.

Kemijärveläiset olivat tyrmistyneitä KHO:n lopulliseen päätökseen Kemijärven säännöstelyn lopputarkastuspäätöksistä, joissa ei ollut ko. haittoja määrätty mitenkään kompensoitavaksi.

Itse Vuotospakettiin liittyi yleistä etua koskevia asioita, kuten ympäristöhaittakorvauksista sopiminen ja Lapin sähkönhinnasta sopiminen.  Huom! Kemijoki Oy:n osakkuusjärjestelyt.

Jo 1980-luvulla oli kehitelty hyvä peliväline eli Vuotospaketti, ehdot altaan rakentamiseksi ja Pohjois-Suomen Vesioikeuden oli tarkoitus toimia vain kumileimasimena lupapaperissa.  Vesioikeuden tarvitsisi päättää vain muutaman maanomistajan, jotka eivät olleet myyneet omaisuuttaan yhtiölle, tilakohtaisista korvauksista.

Kelukosken kestityskantelu johti laajoihin tutkimuksiin, jotka saattavat laajeta entisestään, kun saadaan vastaus Vuotospakettiin liittyvien sopimusten valvonnasta tehdyistä kanteluista, kaupunkien ja kuntien oikeudesta ottaa vastaan rahaa jne.