Home

PÄÄTÖSTEN HISTORIAA


rantahakkuutauraus

rantahakkuut

Kuvia luonnonarvojen hävittämisestä nk. Vuotosalueella

Pohjois-Suomen vesioikeuden päätökset ovat olleet joka ainoalle vesirakennushankkeelle myönteisiä kutakuinkin täsmälleen hakijan ehdottamassa ja toimitusinsinöörien esittämässä muodossa - lopulliset luvat saattoivat tulla vasta vuosikymmeniä rakentamisen jälkeen.

Isohaaran "silta" Kemijoen suulle rakennettiin v 1948 ja kahdessa vuodessa Euroopan parhaimman lohijoen lohikanta kuoli sukupuuttoon.  Silta olikin umpipato ilman kalaportaita.

Lupa Isohaaran voimalaitokselle tuli parin vuosikymmenen kuluttua ja samanlainen luvanmyöntämistoiminta "ennakkolupatöineen" jatkui Kemijoen pääuoman kaikissa laitoksissa.  Kaksi suurta säännöstelyallasta Lokka ja Porttipahta rakennettiin erityislailla Luiron ja Kitisen latvoille.

 Töidenaloittamislupaa Kemijoki Oy on hakenut nytkin heti myönteisen vesioikeuspäätöksen yhteyteen: kumileimasimen virkaa näyttää tarjotun jälleen totutusti Pohjois-Suomen vesioikeudelle.  Jo vesioikeuskäsittelyn aikana Kemijoki Oy on pyrkinyt hävittämään luonnonarvoja:  Metsänhävitys

Töidenaloittamislupa tarkoittaisi käytännössä sitä, että Vuotoksen allas saataisiin rakentaa viime silausta vaille valmiiksi alimman oikeusasteen päätöksen turvin.  Näin muutoksenhakuviranomaisille Vesiylioikeudelle ja KHO:lle = Korkein Hallinto-oikeus ei käytännössä jäisi valtaa itse asiaan.

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätösasiakirjat koskien Kelukosken kestityskantelun julkisuuteen tuoman, mutta Lapissa vanhastaan tunnetun "maan tavan = Kemijoki Oy:n ikioman Lapin tavan kestitä monella tavalla" vesioikeuden ja vesiylioikeuden jäseniä on vain jäävuoren huippu.  

Kaikki nk. päättävät tahot ovat saaneet tuta ko. "vieraanvaraisuutta".  Rovaniemen käräjäoikeus tutki ko. kytköksiä ja teki syyttämättäjättämispäätöksen - ja valtakunnansyyttäjä teki myöhemmin syyttämättäjättämispäätöksen...

Ko. tutkimus pitäisi ulottaa koskemaan ehdottomasti myös kuntien johtajia, jotka ovat yhdessä Kemijoki Oy:n kanssa solmineet Vuotospaketit = ehdot Vuotoksen altaan rakentamiseksi, ensimmäisen jo v. 1987, kielteisen päätöksen ollessa voimassa.

Ko. paketin solmimisessa on käytetty selvää rahaa kuntien myönteisen mielipiteen saamiseksi.  Ko. asiasta on tehty valituksia ja kanteluita.

Elvytyksen seurantatyöryhmän puheenjohtaja Lauri Jaatinen sanoi v 1991 eropuheenvuorossaan. "Löytyisipä nyt riittävän korkea henkilö puhaltamaan peli poikki."  Se toive on edelleen ajankohtainen.

 Muussa tapauksessa paljastuu julkisuuteen lisää kyseenalaista, jota on jo paljon tutkittu, mutta joka saisi jäädä unholaan.  

Altaan vastustajille riittää vallitsevan "maan tavan" muuttuminen, jolloin oikeudenmukainen oikeuskäytäntö ja oikeudenkäynti mahdollistuu.  Vuotoshanke ja muut nk. uudet vesirakennushankkeet vedetään nopeasti pois hankelistalta ja Kemijoki Oy alkaa käyttää tietotaitoansa järkeviin energiaratkaisuihin, kuten koneistojen uusiminen, lisäkoneistojen rakentaminen, tuulivoima ym.